• ΑΓΟΡΕΣ

    Ομόλογο το Χρηματιστήριο! Πρασίνισε το ταμπλό, ιστορικά υψηλά για Μυτιληναίο

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. CEO Μυτιληναίος


    Εδραιωμένη αντίδραση και για όλα τα γούστα Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 1,41% στις 868,01 μονάδες και τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 83,6 εκατ. ευρώ. Μέσω πακέτων διακινήθηκαν 6,5 εκατ. τεμάχια, με γυρίσματα θεσμικών (δύο πακέτα σε Εθνική Τράπεζα 3,3 εκατ. τεμαχίων και Ιατρικό 2 εκατ. τεμαχίων).

    Η ΔΕΗ ξεχώρισε σήμερα, αφού από το -1,15% έκλεισε στο +4,62%, με τις Εθνική, Πειραιώς και Βιοχάλκο να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 3%. Άνω του +2% έκλεισαν οι Μυτιληναίος (νέα υψηλά), ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Λάμδα, ενώ άνω του +1% οι ΑΔΜΗΕ, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Σαράντης.

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Τιτάν, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Cenergy. Ο Φουρλής έκλεισε με απώλειες 1,41%.

    Σύμφωνα με την αγορά, η αντίδραση ήρθε με φόρα από την επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου χθες, με την υπερκάλυψη τουλάχιστον 5 φορές και την ποιότητα των ξένων χαρτοφυλακίων που τοποθετήθηκαν.

    Η αγορά έμεινε επίσης, στην ισχυρή αντίδραση της μετοχής της Πειραιώς, με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου να τρέχει και τις κινήσεις της διοίκησης της τράπεζας να διευρύνει τα κανάλια ρευστότητας της, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα κόκκινα δάνεια.

    Επιστροφή στα κέρδη και για τον ΟΠΑΠ, στα 9,92 ευρώ και αντίδραση σχεδόν 2,5% με όγκο 292 χιλιάδων τεμαχίων.

    Νέα ιστορικά υψηλά για τον Μυτιληναίο, μετά την ανακοίνωση της νέας επένδυσης και την αγορά να κρατά στην άκρη του μυαλού ότι ο τζίρος του 2018 είναι μόνο αυτός που κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

    Η ΔΕΗ κόντρα στο αρνητικό κλίμα έφυγε μπροστά και με κέρδη 4,62%, εν αναμονή των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη διάσωση της επιχείρησης.

    Μεγάλο πακέτο για την μετοχή του Ιατρικού, 2 εκατ. τεμαχίων, στα 2,30 ευρώ, όσο και η τιμή κλεισίματος, κίνηση που παραπέμπει σε κινήσεις μεταξύ των βασικών μετόχων.

    Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι μετά από καιρό εμφανίστηκαν στο ταμπλό κλεισίματα στο +5% ή στο +10% για μετοχές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, στοιχείο που εκλαμβάνεται ως ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην αγορά μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα και των προοπτικών που διανοίγονται.

    Τεχνικά, η διάσπαση των 860 μονάδων, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, θα μπορούσε να σημάνει την επιστροφή στις 890 μονάδες, αλλά υπάρχουν μπροστά οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα φορολογικά μέτρα και την μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.



    ΣΧΟΛΙΑ