• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ασανσέρ η Μότορ Οιλ, άκαμπτος ο ΟΤΕ, αγορές στην Πειραιώς και κέρδη 0,28% στην εβδομάδα

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Και πάλι καλά για το Χ.Α… Σε μία συνεδρίαση, παραμονής Δεκαπενταύγουστου που παραδοσιακά η αγορά δίνει χαμηλούς τζίρους (σήμερα ήταν ο χαμηλότερος εδώ και περίπου δύο χρόνια) και στις ευρωπαϊκές αγορές και την Wall Street επικρατούσαν οι πωλητές μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη, η αγορά κρατά σε επαγρύπνηση το σενάριο της πλαγιοανοδικής κίνησης. Κι αυτό, επειδή παρέμεινε πάνω από τις 630 μονάδες, επίπεδα που συνιστούν κίνηση προς τις 650 – 670 μονάδες.

    Ήδη, οι χαμηλές πτήσης της αγοράς την Παρασκευή, έδωσαν την ευκαιρία σε μια σειρά από μετοχές για τεχνικές παρεμβάσεις, όπως η απομάκρυνση της Alpha Bank από την στήριξη των 0,50 ευρώ, η επαναφορά της Aegean, παρά τις απώλειες πάνω από τα 3,50, η κίνηση του ΟΤΕ σε νέα υψηλά μηνός, η επιβεβαίωση των 0,40 ευρώ για την Eurobank ή η συσσώρευση πέριξ των 7,91 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, επίπεδα, όπου επετεύχθη η επανεπένδυση του μερίσματος.

    Ο γενικός δείκτης έπειτα από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις έκλεισε τελικά με απώλειες 0,46%, στις 634,37 μονάδες, κινούμενος σε αρνητικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 21,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,35 εκατ. ήταν πακέτα, 48.770 στον Σαράντη και 70.000 στον ΟΤΕ. Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά κατάφερε να κλείσει στο «συν» με κέρδη 0,28%.

    Πάντως, όλη την εβδομάδα που γίνεται «πανικός» από τις εξελίξεις που αφορούν στις προκλήσεις των Τούρκων στην Ν. Α. Μεσόγειο, επηρεάζοντας δυσμενώς το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο ΟΤΕ έχει μία μόνο πτωτική συνεδρίαση, αυτή της περασμένης Δευτέρας. Την Παρασκευή που ξεκίνησε το πρόβλημα με τους Τούρκους και η αγορά έχασε τις 630 μονάδες, ο ΟΤΕ ήταν το μόνο blue chip που έκλεισε στο «συν».

    Σήμερα, σε μία δύσκολη συνεδρίαση για την αγορά και την Ευρώπη μετά τα άσχημα στοιχεία που αφορούν στο ΑΕΠ που υποχώρησε 12,1% στο β’ τριμηνο, ο ΟΤΕ ανθίστατο κινούμενος σε νέα υψηλά μηνός, περί τα 13,63 ευρώ (βγήκαν πιέσεις πάνω από τα 13,71, κάτι που παραπέμπει σε profit taking, που όμως απορροφήθηκε ενδοσυνεδριακά). Από τις 25 Ιουνίου δε, σχεδόν εδώ και 3 μήνες ο ΟΤΕ έχει δει το αρνητικό πρόσημο μόλις 10 φορές.

    Όπως και να ‘χει οι αγορές ανησυχούν ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις θα συντείνουν στην οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης. Ήδη, το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε και χώρες της Ευρωζώνης, όπως τη Γαλλία στην 14ήμερη καραντίνα, ενώ εξετάζεται και πάλι lock down για τους πολίτες του.

    Με το κλίμα τόσο επιβαρυντικό διεθνώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας περνάει σε δεύτερη μοίρα για τους επενδυτές.

    Το θέμα της Τουρκίας και των παραβιάσεων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας απασχολεί το συμβούλιο των ΥΠΕΞ των 27, αλλά και τη συνάντηση του κ. Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικλ Πομπέο, στη Βιέννη. Το ελληνοτουρκικό αποτελεί ζήτημα που αφορά στην εικόνα της χώρας στα ξένα funds, αλλά όταν το κλίμα είναι τόσο άσχημο στο εξωτερικό, λειτουργεί επιπλέον επιβαρυντικά για τις περαιτέρω τοποθετήσεις τους και την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου. Σημειωτέον, ότι Έλληνες διαχειριστές ανησυχούσαν σήμερα, πρώιμα είναι η αλήθεια, για το πακέτο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το ύψος των μέτρων ελάφρυνσης και τις όποιες παροχές.

    Αίσθηση προκάλεσε το -4% της Jumbo, με το χαρτί στα 16 ευρώ, με τους χρηματιστές να εμφανίζονται καθησυχαστικοί, μετά τη χθεσινή άνοδο της μετοχής 2,77%. Η διόρθωση την Παρασκευή φαίνεται ότι έγινε άγαρμπα και μάλιστα με όγκο 88 χιλιάδων τεμαχίων. Απώλειες 2,85 για τον ΟΠΑΠ, με κλείσιμο στα 7,87 ευρώ, κλείσιμο στα 13,62 ευρώ για τον ΟΤΕ και νέα άνοδος, ασανσέρ η Μότορ Όιλ που από τα χαμηλά των 11,18 ευρώ έκλεισε στα ψηλά ημέρας, τα 11,54, μάζεμα από τα υψηλά ημέρας, τα 5,26 για τα ΕΛΠΕ, που βρέθηκαν στα 5,22 ευρώ. Επίσης, απώλειες για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 6,16 ευρώ, αλλά κέρδη για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,88 ευρώ, κλείσιμο κάτω από τα 3,90 για τη ΔΕΗ (υψηλό μέρας τα 3,92), στα 3,86 και πτώση πάνω από 1%. Πιέσεις 1,8% για τον Μυτιληναίο, στα 7,75 ευρώ.

    Από τις τράπεζες η Πειραιώς έκλεισε με τη μεγαλύτερη άνοδο, πάνω από 1% και η ΕΤΕ με την μεγαλύτερη πτώση 1,25%, στο 1,11 ευρώ.

    Τέλος από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 40 υποχώρησαν και 51 ενισχύθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ