• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Alpha, OTE, EΛΠΕ και ΜΟΗ έφεραν τον δείκτη πιο κοντά στις 900 μονάδες – Έβρεξε πακέτα

    Χρηματιστήριο: Alpha, OTE, EΛΠΕ και ΜΟΗ έφεραν τον δείκτη πιο κοντά στις 900 μονάδες – Έβρεξε πακέτα

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Μιχάλης Τσαμάζ (OTE) – Ανδρέας Σιαμισίης (ΕΛΠΕ) – Βαρδής Βαρδινογιάννης (Motor Oil)


    Πάνω από 15 εκατ. ευρώ σε πακέτα έγιναν σήμερα ως είθισται τέτοιες μέρες λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς, με τον καθαρό τζίρο να διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ.

    Ο γενικός δείκτης σε μία μέρα που ήταν καθαρά πτωτική για τις ξένες αγορές, αναρριχήθηκε στις 898,29 μονάδες και με άνοδο 0,60%. Εντυπωσιακή κίνηση βγήκε στο κλείσιμο στη μετοχή της Alpha Bank, στο 1,08 ευρώ με όγκο μεγαλύτερο των 2,9 εκατ. τεμαχίων.

    Οι χρηματιστές θεωρούν ότι η σημερινή αντίδραση της Alpha Bank είναι ενθαρρυντική και θα μπορούσε έτσι να ανοίξει ο δρόμος για το 1,11. Πράξεις και στην Εθνική με περισσότερα από 3,2 εκατ. τεμάχια.

    Η μετοχή ξεκίνησε ανοδικά, στα 2,85 ευρώ, δίδοντας την εντύπωση ότι θα πλησιάσει τα φετινά υψηλά 92,88). Ωστόσο πωλητές, μετά τις 11.00 οδήγησαν το χαρτί στα επίπεδα των 2,82 ευρώ. Κατά τα άλλα, νέα αντίδραση και κλείσιμο πάνω από το 1,34 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και αμετάβλητη στα 0,92 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

    Δεν περνάει απαρατήρητη η κίνηση που βγήκε σήμερα στις μετοχές των δύο διυλιστηρίων σε Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,22% 27,22 και ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,47% 8,39. Οι όγκοι συναλλαγών δεν ήταν σημαντικοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αγορά κοιτάζει μόνο την κίνηση της μετοχής.

    Πάνω από 2% τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ, στο 6,111 ευρώ και 2,6% η άνοδος για την Μότορ Όιλ, στα 14,15 ευρώ. Ειδικά για την περίπτωση της Μότορ Όιλ και στην προοπτική ισχυρού μερίσματος και το 2022, η αγορά θα μπορούσε να δει τα 15 ευρώ, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Γύρισμα για τον Μυτιληναίο από τα 15,15 ευρώ που ήταν τα χαμηλά, με κλείσιμο πάνω από τα 15,34 ευρώ και 162 χιλιάδες κομμάτια.

    Δυνατός ΟΤΕ, που εδώ και μέρες δείχνει διάθεση να μην ακολουθήσει το νευρικό κλίμα που κυριαρχεί στο ταμπλό. Πλήρως αυτονομημένος ο Οργανισμός, ενισχύθηκε πάνω από 25 την Πέμπτη, επιστρέφοντας πάνω από τα 16,11 ευρώ, βάζοντας στόχο νέα υψηλά για φέτος. Διακινήθηκαν δε, 370 χιλιάδες κομμάτια.

    Θετικό το πρόσημο και για τον ΟΠΑΠ που έκλεισε με άνοδο 1,28%, στα 12,65 ευρώ, ενώ προ δεκαπενθημέρου η μετοχή βρέθηκε στα όρια των 12 ευρώ.

    Απογοήτευση από την Coca Cola ΕΕΕ 1,45% 30,80 που δεν κράτησε τα 29 ευρώ, με όγκο μόλις… 5.000 κομμάτια. Μικρός όγκος, μόλις 16.000 κομμάτια στην Τέρνα Ενεργειακή, αλλά θετικό κλείσιμο με άνοδο 1%, στα 13,42 ευρώ.

    Οι επαγγελματίες θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα όσο θα πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και η ραστώνη των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, το ενδιαφέρον θα ατονήσει. Κρίσιμη ημερομηνία κρίνεται η 16η Δεκεμβρίου, όπου συνεδριάζει η ΕΚΤ.

    Εκεί αναμένεται να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, όταν παρέλθει η στήριξη λόγω πανδημίας. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει στο τέλος Μαρτίου.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει μία μικρή περίοδος, περίπου 6 μηνών, που η ΕΚΤ θα κάνει αγορές ελληνικών ομολόγων, ενώ ο στόχος θα είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση της χώρας, επενδυτικής βαθμίδας από κάποιον οίκο αξιολόγησης.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ