• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Άδειασαν τα μισά τους χαρτοφυλάκια οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές!

    Χρηματιστήριο


    Πριν καν ανοίξει η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι ιδιώτες επενδυτές, κυρίως οι κάτοχοι χαρτοφυλακίων μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ είχαν δώσει εντολές πώλησης market και μάλιστα για τη μισή αξία (των χαρτοφυλακίων τους), σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

    Δεν είναι τυχαίο ότι στα πρώτα τρία λεπτά μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 7 εκατ. ευρώ και στο πρώτο ημίωρο τα 12 εκατ. ευρώ, όταν για τέτοιους τζίρους χρειαζόταν έως και μία ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών.

    Οι κινήσεις που έγιναν ήταν τυφλές, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

    Κι αυτό ουδείς, ούτε οι χρηματιστές, οι οποίοι επωφελούνται από τις προμήθειες τόσο χθες όσο και σήμερα, διότι προβλέπεται να ξανατοποθετηθούν στην αγορά οι ίδιοι επενδυτές, δεν μπήκαν στον… κόπο να ενημερώσουν ότι οι αγορές κινούνταν ανοδικά.

    Κέρδη 0,54% χθες τα κέρδη για τον Dax στην Φρανκφούρτη, ωστόσο η Wall Street έκλεισε με απώλειες.

    Και όχι μόνο αυτό, οι φόβοι για κούρσα του πετρελαίου δεν επιβεβαιώθηκαν.

    Η τιμή του μαύρου χρυσού δεν ξέφυγε πάνω από τα 90,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βρισκόταν σε αρνητικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

    Πολλοί από τους Έλληνες επενδυτές, σχολιάζουν χρηματιστές, τρόμαξαν από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και τις δηλώσεις – προβλέψεις ότι η τιμή του χρυσού θα γράψει τριψήφια νούμερα (!), μη παραβλέποντας την μεγάλη πτώση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων.

    Μοναδική εστία ανησυχίας για τους επαγγελματίες της αγοράς η άνοδος του αμερικανικού 10ετούς σε 4,61% απόδοση, ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για το χρόνο μείωσης των επιτοκίων.

    Που αν συνεχιστούν με απρόβλεπτο τρόπο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δεν αποκλείεται να ματαιωθούν οι όποιες σκέψεις από τη Fed για αποκλιμάκωση.

    Κι αυτό διότι το ενδεχόμενο απάντησης στο Ιράν από το Ισραήλ, θα σηματοδοτήσει ένα ακόμα πολεμικό μέτωπο στα ήδη υπάρχοντα, της Ουκρανίας και της Γάζας με γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή μας.

    Που σημαίνει ότι στη περίπτωση αυτή η τιμή του πετρελαίου θα απογειωθεί, επισείοντας θέματα διατήρησης του πληθωρισμού διεθνώς στα υψηλά.

    Στους πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να προστεθούν βεβαίως και οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές που λειτούργησαν πιο προσεκτικά σε σχέση με τους εγχώριους ιδιώτες.

    Πολλοί από τους επαγγελματίες προεξοφλούν αντίδραση της αγοράς την Τρίτη.

    Η ιστορία δείχνει ότι στο Χρηματιστήριο Αθηνών η συνεδρίαση στις 10/10/23, τρεις μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε άνοδο πάνω από 4%, σηματοδοτώντας μία περίοδο ανόδου πέντε μηνών για το Ελληνικό χρηματιστήριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Finance για ελληνικές τράπεζες: Τα θεμελιώδη μεγέθη και τα μερίσματα υποστηρίζουν υψηλότερες τιμές στόχους

    Eurobank Equities για Mytilineos: Η συμφωνία δίνει ανάπτυξη άνω του 10% – Κορυφαία επιλογή με αύξηση της τιμής στόχου στα €48,40

    Ebury: Το δολάριο εκτινάσσεται



    ΣΧΟΛΙΑ