• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήρια: Τέλος στο ανοδικό σερί των ευρωαγορών βάζει η ανησυχία για την ανάπτυξη – «Το χρήμα εγκαταλείπει την Ευρώπη»

    • Bloomberg
    χρηματιστήριο, ταύροι, αρκούδες


    Τέλος σε ένα ανοδικό σερί που διήρκεσε δύο εβδομάδες έβαλαν αυτήν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη την ώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται ανοδικά, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σήμερα, Παρασκευή, με κέρδη 0,1%, μετά από ενδοσυνεδριακό υψηλό 0,7%, για να καταγράψει απώλειες 0,2% σε επίπεδο εβδομάδας. Μεγάλοι κερδισμένοι οι μετοχές του κλάδου των ακινήτων, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα «χαρτιά» του κλάδου της ενέργειας, ακολουθώντας την πορεία του πετρελαίου. Βιομηχανία και κατασκευές κατέγραψαν απώλειες.

    Οι προβλέψεις για την πορεία

    Όπως σημείωσε ο Keith Temperton της Forte Securities, δεν βλέπει τις ευρωπαϊκές μετοχές να υπεραποδίδουν έναντι των αμερικανικών το 2022, εκτίμηση που ανατρέπει την εικόνα που επικρατούσε στις αρχές του έτους.

    «Το χρήμα εγκαταλείπει την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οδεύοντας προς το τέλος του τριμήνου, έχω την εντύπωση ότι και οι όγκοι έχουν στερέψει κάπως. Οι ΗΠΑ είναι το τελευταίο καταφύγιο για τους επενδυτές», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global που επικαλέστηκαν υπεύθυνοι στρατηγικής της Bank of America, τα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια χάνουν χρήματα εδώ και έξι εβδομάδες, με τις εκροές να αγγίζουν τα 1,2 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι την Τετάρτη. Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος asset manager της Ευρώπης. η Amundi, γυρίζει και αυτή την πλάτη στις ευρωπαϊκές μετοχές, επικαλούμενη τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του στασιμοπληθωρισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Ξανά σε τροχιά ανόδου οι τιμές – Παραμένουν στον ορίζοντα τα 150 δολάρια/βαρέλι (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ