• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Economics: Η Ελλάδα θα υπεραποδίδει τη διετία 2024-2025 σε σχέση με την Ευρωζώνη

    Andrew Kenningham, Capital Economics

    Andrew Kenningham, Capital Economics


    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλότερες οικονομικές επιδόσεις από την ευρύτερη οικονομία της Ευρωζώνης για την ερχόμενη διετία, ενώ το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, εκτιμά η Capital Economics, ο βρετανικός οίκος προβλέψεων και ανάλυσης.

    «Η ελληνική οικονομία δεν αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, αλλά το ΑΕΠ συνέχισε να είναι με το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 6% πάνω από τα προ – πανδημίας επίπεδα και οι έρευνες για τις επιχειρήσεις παραμένουν πολύ πάνω από τους μακροχρόνιους μέσους όρους τους και είναι συνεπείς με την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο», υπογραμμίζει ο Andrew Kenningham, Chief Europe Economist της Capital Economics.

    O βρετανικός οίκος προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,6% το 2024 και 2,5% το 2025. Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα κινηθεί πτωτικά σε 153% την επόμενη χρονιά και 146% το 2025.

    Σημαντική βελτίωση θα υπάρξει, σύμφωνα με τις προβλέψεις της βρετανικής εταιρείας εκτιμήσεων και οικονομικής ανάλυσης, στο πεδίο του πληθωρισμού με πτώση στο 2,5% το επόμενο έτος και στο 1,9% το 2025.

    Η βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι μικρή, με το έλλειμμα να μειώνεται σε 7% το 2024 και 6% το 2025. Στο εγχώριο ισοζύγιο, ο προϋπολογισμός θα σημειώσει έλλειμμα 1% και 0,5% την διετία, ενώ οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό θα συνεχιστούν σε υψηλό τέμπο, αλλά με μικρότερη δυναμική από το +6% φέτος σε +3,9% το 2024 και 4,7% το 2025.

    Η ανεργία θα μειωθεί σε 9,7% το 2025, «σπάζοντας» το φράγμα του 10%.

    Η ανάπτυξη έχει ενισχυθεί από τις διαρθρωτικές αλλαγές και βελτιώσεις που έχουν συμβεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία έτη, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πτώσης ως ποσοστού στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Συνολικά, ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας είναι λιγότερο εκτεθειμένος από τους περισσότερους στην άνοδο των επιτοκίων, επειδή ο λόγος των πιστώσεων προς το ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλός.

    Η κατανάλωση στα ελληνικά νοικοκυριά έχει ήδη βελτιωθεί και ενισχυθεί από την αύξηση της απασχόλησης, η οποία αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, ωθώντας την ανεργία στο 10%.

    Η μείωση της ανεργίας αποτελεί μια τεράστια βελτίωση από το 17% στο τέλος του 2019, αν και η πρόσφατη πτώση του δείκτη παραγγελιών PMI για την απασχόληση υποδηλώνει ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί, αλλά όχι τόσο ώστε να ωθήσει το ποσοστό ανεργίας προς τα πάνω.

    Η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι πολύ υψηλή με βάση τα διεθνή πρότυπα.

    Ωστόσο, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και το χαμηλό κόστος των τόκων λόγω προηγούμενων αναδιαρθρώσεων του χρέους έχουν θέσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε πτωτική τάση.

    Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έχει μειωθεί ελαφρώς το 2023, υποβοηθούμενο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τον αξιοπρεπή έλεγχο των δαπανών. Και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληροί αυτόματα τις προϋποθέσεις για ένταξη στα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Στην Goldman Sachs αναθέτει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

    Χρηματιστήριο: Με τις τράπεζες κοιτάζει και τις 1.290 μονάδες

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας



    ΣΧΟΛΙΑ