• ΑΓΟΡΕΣ

    Bloomberg: Τέλος στο σενάριο για ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών στο τέλος του έτους

    • Bloomberg


    Οι αναλυτές αναθεωρούν τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους για ενδεχόμενο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών στο τέλος του έτους.

    Οι προβλέψεις για τον δείκτη Stoxx 600 μειώθηκαν κατά περίπου 5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον μέσο όρο 16 εκτιμήσεων που περιλαμβάνονται σε έρευνα του Bloomberg. Οι αναλυτές στρατηγικής βλέπουν τώρα τον δείκτη να ολοκληρώνει το έτος στις 427 μονάδες, δηλαδή με κέρδη κάτω του 5% από το κλείσιμο της Τετάρτης. Αν ληφθεί υπόψη το μεσαίο σενάριο για 418 μονάδες, τότε τα περιθώρια ανόδου είναι ακόμη μικρότερα.

    Η μείωση των προβλέψεων των αναλυτών έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, καθώς αντιμετωπίζει την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, την επιθετική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, την ενεργειακή κρίση και τους φόβους της ύφεσης.

    Εννέα από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα μείωσαν τις προβλέψεις τους σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Αυγούστου και με βάση τον τρέχοντα μέσο όρο, ο δείκτης οδεύει σε ετήσια πτώση 13%. Πρόκειται για το ίδιο ποσοστό με αυτό του 2018, μία από τις χειρότερες χρονιές σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

    «Η βιωσιμότητα οποιουδήποτε ράλι αμφισβητείται στο τρέχον περιβάλλον από το γεγονός ότι ούτε η πολιτική ούτε τα θεμελιώδη μεγέθη αναμένεται να βελτιωθούν σύντομα», δήλωσαν οι στρατηγοί αναλυτές της Barclays με επικεφαλής τον Emmanuel Cau. Μείωσαν τον στόχο τους για το Stoxx 600 σε 390 από 465 μονάδες αυτόν τον μήνα, ευθυγραμμίζοντάς τις εκτιμήσεις τους με αυτές των αναλυτών της  Bank of America και της Goldman Sachs.

    European equities' valuations are below historical average
    Οι αναλυτές βλέπουν τις ευρωπαϊκές μετοχές να κλείνουν το 2022 με πτώση 13%, τη χειρότερη από το 2018

    Άλλες εταιρείες που μείωσαν τις προβλέψεις τους για το Stoxx 600 από την τελευταία έρευνα είναι οι Bayern LB, Deka Bank, NN Investment, Pictet Asset Management και UniCredit SpA.

    Οι αναλυτές της Bank of America είχαν μειώσει τον στόχο τους τον προηγούμενο μήνα με την προοπτική μιας επιταχυνόμενης οικονομικής συρρίκνωσης. «Αναμένουμε ότι η οπισθοχώρηση από την ασθενέστερη ανάπτυξη θα υπερκεράσει την ώθηση των μετοχών από την πτώση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων, καθώς η εστίαση των κεντρικών τραπεζών μετατοπίζεται από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την ανάπτυξη», δήλωσε η Milla Savova της BofA.

    Απαισιόδοξοι οι επενδυτές

    Οι επενδυτές έχουν μια παρόμοια απαισιόδοξη άποψη. Σύμφωνα με την έρευνα των διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America τον Σεπτέμβριο, οι τοποθετήσεις σε μετοχές της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί κατά 42%, τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί. Εν τω μεταξύ, οι μέτοχοι έχουν αποσύρει 81 δισεκατομμύρια δολάρια από τα μετοχικά funds της περιοχής σε 31 διαδοχικές εβδομάδες εκροών, το μεγαλύτερο σερί από το 2016.

    European equities' valuations are below historical average
    Οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο

    Η θετική άποψη

    Ωστόσο, δεν έχουν όλοι αρνητική άποψη. Οι στρατηγοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. με επικεφαλής τον Mislav Matejka είναι μεταξύ εκείνων που είναι πιο αισιόδοξοι για την ευρωπαϊκή αγορά.

    «Τα κέρδη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα από το συνηθισμένο και μια πιθανή ύφεση μπορεί να είναι ρηχή», έγραψε ο Matejka σε ένα σημείωμα αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας επίσης τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, τη δυνατότητα για χαμηλότερες τιμές  φυσικού αερίου και το μεγάλο discount της αποτίμησης σε σχέση με τις ΗΠΑ ως πιθανά θετικά στοιχεία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Societe Generale: Πέντε λόγοι για να μην είστε short στις ευρωπαϊκές μετοχές

    Deutsche Bank: «Πάρτε» τα κέρδη σας από ευρωπαϊκές μετοχές, έρχεται ήπια ύφεση τα επόμενα τρίμηνα



    ΣΧΟΛΙΑ