• ΑΓΟΡΕΣ

    Μπλοφάρει η Fed; Ο κίνδυνος για τις αγορές από το ριψοκίνδυνο στοίχημα της Wall Street

    • NewsRoom
    Wall Street


    H Fed λέει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, η Wall Street πιστεύει ότι μπλοφάρει. Η διάσταση αυτή είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα και στις δύο πλευρές.

    Το δύσκολο πρώτο εξάμηνο των αγορών, ακολούθησε ένα εντυπωσιακό ράλι, το οποίο οδήγησε στο να ανακάμψουν οι αμερικάνικοι δείκτες, με τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο 17% από τα χαμηλά του Ιουνίου.

    Η ανάκαμψη παρέσυρε και τα κρυπτονομίσματα που πήραν μια «ανάσα», ενώ το 10ετές ομόλογο έχει μειωθεί πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα από το ανώτατο όριο του Ιουνίου.

    Αισιόδοξοι οι επενδυτές

    Μεταξύ των επενδυτών επικρατεί η πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και η Fed θα «ρίξει ταχύτητες» στην αύξηση των επιτοκίων, κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

    Από την άλλη η Fed προσπαθεί να κρατήσει «σκληρή» στάση, απορρίπτοντας τα σενάρια της Wall Street.

    «Η προσδοκία των επενδυτών ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες δεν είναι ρεαλιστική», ανέφερε ο Neel Kashkari της Fed Minneapolis.

    «Είναι πιο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια και να τα αφήσει σε ένα υψηλό επίπεδο μέχρι να πειστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για το 2%», σημείωσε.

    Εάν η Fed διαψεύσει τις αγορές, ο απολογισμός αναμένεται «πικρός» για τους επενδυτές, με ένα ντόμινο απωλειών σε traders και hedge funds.

    Όμως και η Fed βιώνει τις δικές της πιέσεις από το ράλι της αγοράς, το οποίο έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής πιο ανθεκτικό απ’ ότι αναμενόταν.

    Πιέσεις για να πέσει ο πληθωρισμός

    Η ανάκαμψη λειτουργεί ενάντια στον στόχο της κεντρικής τράπεζας να επιβραδύνει τις δαπάνες και τη ροή χρήματος στις αγορές, ώστε να πλήξει τον επίμονο πληθωρισμό.

    «Πρέπει η νομισματική πολιτική να παραμείνει σε σύσφιξη. Αυτό είναι το νόημα», αναφέρει ο Marc Sumerlin, πρώην οικονομικός σύμβουλος του προέδρου George W. Bush, ο οποίος είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία οικονομικών συμβούλων EvenFlow Macro.

    «Οποιαδήποτε παραδοχή από τη Fed ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, πρακτικά ακυρώνει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να τον τιθασεύσει», αναφέρει ο Jason Draho της UBS Global Wealth Management.

    Πώς η Fed απομακρύνθηκε από τους επενδυτές

    Η Fed αποτελούσε από την δεκαετία του 1980 ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, όταν η οικονομία περνούσε δύσκολα.

    Υπήρχε η πεποίθηση ότι όταν οι αγορές πέφτουν, η Fed θα παρέμβαινε για να μειώσει τα επιτόκια, να αγοράσει ομόλογα και να αυξήσει με όποιο τρόπο μπορεί τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, η Fed έθεσε υπό αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη που της είχαν οι επενδυτές. Αύξησε τα επιτόκια παρά τη κατακόρυφη πτώση των αμερικάνικων δεικτών που οδήγησαν σε ένα από τα χειρότερα εξάμηνα από το 1970 βυθίζοντας S&P 500 και Nasdaq σε bear market.

    Τον Ιούνιο του 2022 η Fed προχωράει στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994, κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

    Παρ’ όλα αυτά, η δήλωση του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ ότι η αύξηση «ήταν ασυνήθιστα μεγάλη και ότι δεν θα είναι ο κανόνας», επανέφερε την «πίστη» των επενδυτών στη Fed.

    Οι μετοχές ανέκαμψαν στον S&P 500 κατά 1,5% και δόθηκε το σήμα για το καλοκαιρινό ράλι.

    Τα στοιχήματα για την ύφεση αποσύρθηκαν από τους επενδυτές, ενώ οι προειδοποιήσεις των αναλυτών για ανεξήγητη αισιοδοξία, δεν φαίνεται να επηρέασαν τους επενδυτές.

    Ο S&P στις 3.600 μονάδες;

    Ο Mike Wilson, επικεφαλής για τις μετοχές των ΗΠΑ και επικεφαλής επενδύσεων στη Morgan Stanley, προβλέπει ότι ο S&P 500 θα τελειώσει το έτος γύρω στις 3.900 μονάδες, σημειώνοντας πτώση  άνω του 8% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Στην Bank of America Corp., η Savita Subramanian αναμένει ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2022 ακόμη χαμηλότερα — στις 3600 μονάδες, πτώση 16% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Κι αν η Fed έχει κατηγορηθεί ότι δεν ξέρει να διαβάζει τα σημάδια για τον πληθωρισμό, το ίδιο διχασμένοι εμφανίζονται και οι αναλυτές, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της, που θα καθορίσουν την πορεία των αγορών.

    Σε έρευνα της Goldman Sachs Group Inc. διαπιστώθηκε ότι η χρηματιστηριακή αγορά είχε υποχωρήσει τουλάχιστον 15% σε 17 περιπτώσεις από το 1950.

    Σε 11 από αυτές τις περιπτώσεις, η αγορά έφτασε στο πάτο,  μόνο όταν η Fed άρχισε να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια σύμφωνα με βετεράνο του κλάδου



    ΣΧΟΛΙΑ