• ΑΓΟΡΕΣ

    BIS για αγορές: Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά – Δείξτε ψυχραιμία


    Οι έντονες διακυμάνσεις που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές και οι φόβοι για το ξέσπασμα εμπορικού πολέμου, αν και περιπλέκουν τα πράγματα, δεν πρέπει να ανακόψουν τη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο ομαλή πολιτική, προειδοποιεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Όπως αναφέρει, μάλιστα, στην τελευταία έκθεσή της, έχει πλέον έρθει ο καιρός να πούμε «αντίο» στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

    Ύστερα από μία μακρά περίοδο ηρεμίας, η οποία οφειλόταν εν πολλοίς και στο άφθονο, φθηνό χρήμα που κατέκλυζε το παγκόσμιο σύστημα χάρη στις διαρκείς «ενέσεις» των κεντρικών τραπεζών, σήμερα η αστάθεια έχει επιστρέψει. Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και η προοπτική αντιποίνων από άλλες μεγάλες οικονομίες καθιστούν την «ευαίσθητη αποστολή» της επιστροφής σε πιο ομαλή πολιτική πιο σύνθετη και δύσκολη, αναφέρει η BIS. Παρ’ όλα αυτά, καλεί τις κεντρικές τράπεζες να επιμείνουν στο μονοπάτι, που έχουν χαράξει.

    «Το να συνεχίσετε στο δρόμο της ομαλοποίησης απαιτεί κρίση, ικανότητες και, ναι, μία δόση καλής τύχης» σχολίασε ο Καλούντιο Μπόριο, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της BIS. «Αλλά οι υπεύθυνοι της νομισματικής πολιτικής δεν θα πρέπει να φοβούνται τη μεταβλητότητα υπερβολικά. Στο μονοπάτι της ομαλοποίησης της πολιτικής τους, η μεταβλητότητα μπορεί να αποδειχθεί φίλος» πρόσθεσε, καλώντας τις κεντρικές τράπεζες να «μείνουν ψύχραιμες».

    Παράλληλα προειδοποίησε πως η πρόσφατη διόρθωση στις αγορές, η οποία αφαίρεσε περισσότερα από 4 τρισ. δολάρια από την αξία των παγκόσμιων μετοχών, ενδεχομένως να μην έχει τελειώσει.

    «Οι διεθνείς αγορές και η παγκόσμια οικονομία πλέουν τώρα σε αχαρτογράφητα νερά» αναγνώρισε ο Μπόριο, εξηγώντας πως η κανονικότητα τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η συνεχής χαλάρωση της νοσμιματικής πολιτικής.

    Η BIS έκανε αναφορά και στις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, σχολιάζοντας πως ύστερα από μία παρατεταμένη περίοδο υποτίμησης- και παρά την πρόσφατη άνοδο- το αμερικανικό δολάριο εξακολουθεί να είναι αδύναμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιες μετοχές «επιβράβευσαν» οι επενδυτές την εβδομάδα που πέρασε



    ΣΧΟΛΙΑ