• Μετοχές

    Ποιες μετοχές «επιβράβευσαν» οι επενδυτές την εβδομάδα που πέρασε

    • NewsRoom
    Χρηματιστής που πίνει σαμπάνια


    Ένα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο για το επενδυτικό κλίμα φέρνει στο φως το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι την εβδομάδα που πέρασε οι επενδυτές αγνόησαν, σε μεγάλο βαθμό, την ανησυχία για την πιθανότητα να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος και τις ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν πιο γρήγορα σε αυξήσει επιτοκίων, «επιβραβεύοντας» τις πιο χρεωμένες εταιρείες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg με βάση στοιχεία της Morgan Stanley, οι μετοχές των εταιρειών με τους πιο αδύναμους ισολογισμούς ενισχύθηκαν κατά 4,5% την εβδομάδα που πέρασε, ενώ τα αντίστοιχα κέρδη για τις λιγότερο χρεωμένες εισηγμένες ήταν 3,1%.

    Όπως επισημαίνει ο διαχειριστής κεφαλαίων Hugh Cuthbert της SVM Asset Management, οι επιβαρυμένες με χρέη επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν δει τις μετοχές τους να χάνουν σημαντικό έδαφος το προηγούμενο διάστημα, ανακάμπτουν καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον πιο διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, κάτι που οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα ως επί το πλείστον θετικά αποτελέσματα κερδοφορίας που ανακοινώνονται.

    Όπως λέει ο ίδιος, όταν ανοίγει η όρεξη της αγοράς για ρίσκο, ευνοούνται πάντα αυτού του είδους οι μετοχές.

    Παρ’ όλα αυτά, έχοντας χάσει πάνω από 10% κατά τη διάρκεια των 25 συνεδριάσεων που προηγήθηκαν της περασμένης εβδομάδας, οι εν λόγω μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται 7,7% χαμηλότερα από το υψηλό στο οποίο είχαν αναρριχηθεί τον Ιανουάριο.

    Σημειώνεται ότι το «καλάθι» των μετοχών που παρακολουθεί η Morgan Stanley περιλαμβάνει 40 ευρωπαϊκές εταιρείες.

    Ωστόσο, τα καλά νέα μπορεί να μην έχουν διάρκεια, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιορίζει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Αυτό σημαίνει, όπως λέει ο Cuthbert, ότι το επιχειρηματικό μοντέλο πολλών εταιρειών που κατάφερναν να επιβιώνουν με δάνεια, δεν θα είναι βιώσιμο όταν αυξηθούν τα επιτόκια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Morgan Stanley: Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της ΕΚΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί ενθουσιάστηκαν οι αναλυτές της Goldman Sachs με τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ