• ΑΓΟΡΕΣ

    Bank of America: Επενδύστε στους baby boomers

    • NewsRoom

    Ohsung Kwon, αναλυτής της BofA


    Σε μία «ηλικιακή» σύσταση προχώρησε η Bank of America προς τους επενδυτές προτείνοντάς τους μετοχές οι οποίες εξαρτώνται από την καταναλωτική δύναμη των  baby boomers.

    Σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα διαχωρίζει τους baby boomers, γενιά που γεννήθηκε μεταξύ του 1946 και 1964 από τη γενιά των millennials, τη γενιά μεταξύ του 1980 και 2000, σε νικητές και ηττημένους.

    Όπως αναφέρει η BofA oı baby boomers είναι πλούσιοι με υψηλούς λογαριασμούς αποταμίευσης, σε αντίθεση με τους millennials, οι οποίοι παλεύουν με χρέη, δυσθεώρητα ενοίκια και ενυπόθηκα δάνεια.

    Γι’ αυτό και προτείνει στους επενδυτές να ποντάρουν σε μετοχές εταιρειών που απευθύνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες.

    Οι κλάδοι που θα αντέξουν

    Από κρουαζιέρες μέχρι υγειονομική περίθαλψη, η BofA βλέπει περιθώρια κέρδους στην ψυχαγωγία και την υγεία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι baby boomers αλλά και η προηγούμενη γενιά από αυτούς αποτελούν τους πιο δραστήριους καταναλωτές.

    «Οι millennials αισθάνονται πραγματικά τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων. Οι boomers, όχι τόσο πολύ», δήλωσε σε συνέντευξή του ο αναλυτής  της BofA, Ohsung Kwon, ο οποίος είναι και ο ίδιος millennial. «Αρχίζουμε να βλέπουμε μια μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των δύο γενεών»,σημείωσε.

    Η τράπεζα επικαλείται και το ζήτημα των στεγαστικών δανείων, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλότερο κόστος δανεισμού απ’ ότι οι νεότεροι, που πληρώνουν στην πλειοψηφία τους ως δανειστές υψηλότερα δάνεια, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν απότομα τα επιτόκια.

    «Ήδη πριν τη πανδημία οι baby boomers ήταν σε ευνοϊκότερη θέση, απλά μετά η περίοδος των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού έκανε δραματικά χειρότερη την κατάσταση για τους millennials», συνέχισε ο Kwon.

    Προς επίρρωσιν της θεωρίας του, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κρουαζιέρας κατέγραψαν άνθηση μετά την πανδημία. Το 40% των επιβατών τους είναι baby boomers. Ο δείκτης S&P 500 για τα ξενοδοχεία, τα θέρετρα και τις εταιρείες κρουαζιέρας σημείωσε άνοδο σχεδόν 28% φέτος, ακόμη και μετά την πτώση των τελευταίων μηνών.

    Μία ακόμα επιλογή σε μετοχές για τηBofA είναι και ο τρόπος πληρωμής. Η American Express αποτελεί μία καλή επιλογή για τους επενδυτές σύμφωνα με την τράπεζα, καθώς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε μεγαλύτερες ηλικίες και όχι τόσο στους νεότερους.

    Οι εταιρείες των millenials

    Στον αντίποδα, η επιβράδυνση σε εταιρείες ειδών ένδυσης αλλά και ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ήδη εμφανής, καθώς οι καταναλωτές, κυρίως νέοι στην ηλικία τους, περιορίζουν τις δαπάνες.

    Ειδικότερα, οι αναλυτές της BofA βλέπουν υψηλό κίνδυνο για την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Revolve, η οποία χρεώνει υψηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές της και προτιμάται από την Gen Z και τους millennial αγοραστές.

    Την άποψη της BofA δεν τη συμμερίζονται όλοι οι αναλυτές, καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι οι παχυλοί αποταμιευτικοί λογαριασμοί των baby boomersαργά ή γρήγορα θα κληρονομηθούν στους millenials, μια θεωρία που ανατρέπει τους σχεδιασμούς όσων ποντάρουν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

    Σε κάθε περίπτωση η BoFA, η οποία νωρίτερα είχε κάνει λόγο για ύφεση στις ΗΠΑ, αναφέρει πλέον ότι η δυναμική των καταναλωτών παραμένει ισχυρή και διατηρεί θετικές προοπτικές για την πορεία των αμερικανικών μετοχών.

    «Όλοι μιλάνε για τις αποταμιεύσεις που μειώνονται, αλλά είναι διπλάσιες από τα προ-Covid επίπεδα, και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του επιχειρήματός μας», ανέφερε ο Kwon της BofA. “Πρέπει να εξετάσετε ολόκληρη την εικόνα, ολόκληρο τον ισολογισμό – και ο ισολογισμός για τον καταναλωτή εξακολουθεί να είναι εκπληκτικός».

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Πώς απορρόφησε την προσφορά που έβγαλε ο «επίμονος πωλητής»

    Wall Street: Ισχυρή πτώση για Dow Jones με βαρίδια Chevron και JPMorgan

    Χρυσός και πετρέλαιο έκλεισαν την εβδομάδα σε θετικό έδαφος



    ΣΧΟΛΙΑ