ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς σε αναπτυγμένη από τη STOXX, με ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου 2026, έρχεται να «κλειδώσει» ουσιαστικά τον κύκλο επαναταξινόμησης της χώρας από όλους τους μεγάλους παρόχους δεικτών, μετά τους FTSE Russell, S&P Dow Jones και MSCI, με τον τελευταίο να μεταθέτει την εφαρμογή για τον Μάιο του 2027, όπως επισημαίνουν σε έκθεσή τους με ημερομηνία 27 Απριλίου οι Παναγιώτης Κλάδης και Κωνσταντίνος Ζούζουλας και η ομάδα τους.
Κατά την AXIA -Alpha Finance, η εξέλιξη δεν συνιστά έκπληξη για την αγορά, καθώς ήταν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη, αλλά ενισχύει τον δομικό χαρακτήρα του επενδυτικού αφηγήματος γύρω από την Ελλάδα και αφαιρεί το τελευταίο στοιχείο αβεβαιότητας γύρω από το καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς (DM).
Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους αναλυτές, μετατοπίζεται πλέον όχι στην ίδια την αναβάθμιση αλλά στις επιπτώσεις της. Βραχυπρόθεσμα αναμένονται τεχνικές μεταβλητότητες λόγω αναδιαρθρώσεων δεικτών και ροών, καθώς πιθανές εκροές από χαρτοφυλάκια αναδυόμενων αγορών ενδέχεται να αντισταθμιστούν μόνο μερικώς αρχικά από τις εισροές από τα κεφάλαια των DM.
Η AXIA σημειώνει ότι το ειδικό βάρος της Ελλάδας στους δείκτες αναπτυγμένων αγορών θα είναι αισθητά μικρότερο σε σχέση με αυτό που είχε στους δείκτες αναδυόμενων αγορών, περιορίζοντας το μέγεθος των παθητικών εισροών. H κρίσιμη παράμετρος είναι ότι η δεξαμενή επενδυτών που παρακολουθεί τις DM είναι πολύ μεγαλύτερη, κάτι που δυνητικά δημιουργεί πιο σταθερή και βαθύτερη επενδυτική βάση.
Η AXIA-AF εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα η ένταξη σε δείκτες αναπτυγμένης αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, βελτίωση της ρευστότητας και σταδιακή συμπίεση των ασφαλίστρων κινδύνου στις ελληνικές μετοχές.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις, κυρίως στις τράπεζες και στα βασικά blue chips, που αναμένεται να αποτελέσουν τους βασικούς «πρεσβευτές» της Ελλάδας στους δείκτες των αναπτυγμένων αγορών.
Η έκθεση αναγνωρίζει πάντως ότι οι τοποθετήσεις των διαχειριστών των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) παραμένουν μικτές. Ορισμένα funds λόγω καταστατικών περιορισμών ενδέχεται να μειώσουν έκθεση, ενώ άλλα έχουν ευελιξία να διατηρήσουν θέσεις, οδηγώντας πιθανότερα σε ομαλή μετάβαση παρά σε βίαιη προσαρμογή.
Υπό αυτό το πρίσμα οι αναλυτές βλέπουν την αναβάθμιση περισσότερο ως καταλύτη συνέχισης της επαναξιολόγησης του ελληνικού χρηματιστηρίου παρά ως μεμονωμένο γεγονός.
Διαβάστε επίσης:
Mermeren: Πρόταση για διανομή μεικτού μερίσματος €1,60/μετοχή
Deca Investments: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το «πράσινο φως» για την εξαγορά των Σχολών Δέλτα
Deutsche Bank: Στροφή σε μετοχές με περιθώριο ανόδου – Ισχυρές εισροές σε equity funds
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Lavipharm: Ισχυρή ανάπτυξη με Durogesic και κάνναβη – Οι νέες στρατηγικές κινήσεις
- Θεόδωρος Φέσσας: Αλλαγή στρατηγικής η επένδυση στη Fourlis – Τι είπε για ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού του
- Χεζμπολάχ: Απορρίπτει κατηγορηματικά απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ
- Βρετανία: Ο Στάρμερ θα έχει συνομιλίες την Τρίτη με εκπροσώπους της Τράπεζας της Αγγλίας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.