• Ασφάλειες

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, EUROLIFE: «Επιτακτική η ανάγκη για ιδιωτική ασφάλιση»

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, «EUROLIFE ERB Aσφαλιστική»


    Σε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «EUROLIFE ERΒ Ασφαλιστική», Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου μιλάει για το παρόν και το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου στη χώρα μας. Υπέρμαχος της σωστής εποπτείας, πιστεύει  ότι ότι δομικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη και εξηγεί υπό ποιες προϋποθέσεις η σύμπραξη ιδιωτικής ασφάλισης και κοινωνικού κράτους θα προσφέρει στους πολίτες  αποτελεσματικές λύσεις και προστασία.

    Συνέντευξη στη Νατάσα Σπαντιδάκη

    • Ποιες τάσεις οδηγούν την εγχώρια ασφαλιστική αγορά ιδίως μέσα στην κρίση;

    Η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία περίπου δύο χρόνια σε μια περίοδο προσαρμογής. Η προσαρμογή αυτή έρχεται μέσα από τις απαιτήσεις του Solvency II οι οποίες δημιουργούν νέα δεδομένα που αφορούν στην εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων από την πλευρά των εταιρειών ώστε να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές, αλλά και στην προσαρμογή στο τρόπο διακυβέρνησης. Επιπλέον, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις και ιδιώτες ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις αλλάζουν συνεχώς το περιβάλλον και τον κλάδο.

    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, στην ασφαλιστική αγορά το 2016 έχουν υλοποιηθεί μια από σειρά από εξαγορές και συγχωνεύσεις που προφανώς διαμορφώνουν ένα διαφορετικό σκηνικό από αυτό που ίσχυε τα τελευταία χρόνια. Απ’ ότι φαίνεται το 2017 μοιάζει να είναι ένα σημείο καμπής προς τα πάνω για τα συνολικά ασφάλιστρα.

    Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση που χαρακτηρίζει τον Έλληνα πολίτη και η εσφαλμένη εντύπωση ως προς το τι τελικά προσφέρει μια ασφαλιστική κάλυψη, έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά, στο πλαίσιο των οποίων οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να ενσωματώσουν όλες τις αλλαγές και παράλληλα να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

    Επομένως, οι βασικές νέες τάσεις που διαμορφώνονται αφορούν κυρίως το σχεδιασμό νέων ευέλικτων προϊόντων που θα μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη προστασία των καταναλωτών, αλλά ταυτόχρονα θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στα νέα οικονομικά δεδομένα και τις δυνατότητες του μέσου ασφαλισμένου. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να ακολουθήσουν και να εφαρμόζουν τις νέες τάσεις στον τομέα των διαφοροποιημένων καναλιών διανομής και της τεχνολογίας ώστε να μπορούν να απαντήσουν σε όλες σύγχρονες ανάγκες.

    • Ποια η εκτίμησή σας για την πορεία της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια;

    Έχω εμπιστοσύνη στον ασφαλιστικό κλάδο και τις εταιρείες και εκτιμώ ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στην ουσία θα βοηθήσουν τον ασφαλιστικό κλάδο να καταστεί πιο ισχυρός και αξιόπιστος και να διαμορφώσει μια νέα αντίληψη για την αναγκαιότητα της ασφάλισης.

    Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι θα κερδίσουμε ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενισχύοντας την ασφαλιστική συνείδηση, προς όφελος τόσο των ίδιων των πολιτών, όσο και του κοινωνικού κράτους. Αφού το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται, η ανάγκη για συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση γίνεται επιτακτική .

    • Η ασφαλιστική αγορά διαθέτει τα χαρακτηριστικά  για να αναλάβει να καλύψει το κενό που της “εκχωρεί” η κρίση της κοινωνικής ασφάλισης;

    Είναι γνωστό ότι η χώρα μας, ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, αποτελεί παράδειγμα χαμηλού ποσοστού ασφαλισμένων. Η σύμπραξη ιδιωτικής ασφάλισης και κοινωνικού κράτους είναι η κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε όλοι, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε αποτελεσματικές λύσεις και προστασία. Υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Αφενός να ενδυναμώσουμε την αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να νιώθει κάθε πολίτης που επιλέγει μια ασφαλιστική εταιρεία (ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας), αφετέρου να αναπτύξουμε συνεργασία με την πολιτεία σε αυτή την κατεύθυνση.

    Ως προς το δεύτερο σκέλος, στους κρίσιμους τομείς της υγείας και των συντάξεων, όπου οι κοινωνικές παροχές μειώνονται συνεχώς, η ιδιωτική ασφάλιση είναι σε θέση να προσφέρει βιώσιμες λύσεις προς όφελος όλων μέσω στενής συνεργασίας με το Δημόσιο. Είναι σαφές ότι ο κλάδος διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση των θεμάτων αυτών, εξορθολογίζοντας τα κόστη για όλες τις πλευρές και βελτιώνοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και καλύψεων.

    • Η αγορά απαιτεί καινοτομίες και νέες ιδέες. Με ποια προϊόντα η εταιρεία σας επιθυμεί να ξεχωρίσει στην ασφαλιστική αγορά;

    Ο νέος μέτοχος της Eurolife ERB φέρνει πολύτιμη τεχνογνωσία και καινοτομία στη διαχείριση, τα εργαλεία, τις λύσεις και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών, λειτουργώντας συμπληρωματικά στις έως τώρα κατακτήσεις του Ομίλου μας στους τομείς αυτούς. Ήδη από τον Αύγουστο 2016 συμμετέχουμε σε διοργανώσεις και  forum της Fairfax, όπου εργαζόμαστε σε τομείς σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων προϊόντων, με σκοπό να αξιοποιούμε νέες ιδέες που προκύπτουν σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου που λανσάραμε το 2016 (προϊόν δημιουργίας κεφαλαίου εφάπαξ ασφαλίστρου “εξασφαλίζω πλεονέκτημα”, που δημιουργήθηκε για όλα μας τα δίκτυα), καθώς και αρκετές προϊοντικές ιδέες που θα παρουσιάσουμε μέσα στο 2017.

    Για εμάς στην Eurolife ERB η κατανόηση των τάσεων της αγοράς και των αναγκών των πελατών μας, μέσα από τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας που έχουμε με όλο το δίκτυό μας, είναι το βασικό εργαλείο για να δημιουργούμε ανταγωνιστικά προϊόντα, πάντα με γνώμονα την κάλυψη με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο των αναγκών των ίδιων των ασφαλισμένων. Όσο η ασφαλιστική συνείδηση αναπτύσσεται στους Έλληνες πολίτες, η αγορά θα εξελίσσεται και θα αναπτύσσεται συνεχώς τόσο στον κλάδο της Υγείας όσο και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα αλλά και στις ασφαλίσεις περιουσίας.

    • Σε ποια σημεία διαφοροποιείστε από τις υπόλοιπες εταιρείες;

    Ο Όμιλος Eurolife ERB συγκαταλέγεται σήμερα στους κορυφαίους ασφαλιστικούς Ομίλους της χώρας, έχοντας πετύχει σε μόλις 15 χρόνια να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στην ασφαλιστική αγορά. Για το 2016, η Eurolife ERB ήταν ό 2ος μεγαλύτερος ασφαλιστικό οργανισμός την Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς 13% (στις συνδυασμένες εργασίες ασφαλίσεων Ζωής και Γενικών) και ο μεγαλύτερος οργανισμός στην Ελλάδα στις ασφαλίσεις Ζωής*.

    Κατέχουμε ισχυρή θέση, μακροχρόνια εμπειρία, πολυκαναλική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα δίκτυα πωλήσεων, αλλά και σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα του bancassurance και αποτελούμε την πρώτη ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στον συγκεκριμένο τομέα.

    Διαθέτουμε υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, που υπερκαλύπτει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις, όχι μόνο επειδή αυτό υπαγορεύει η Εποπτεία, αλλά γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούμε να ανταποκριθούμε ανά πάσα στιγμή στις υποχρεώσεις μας.

    Σε συνέχεια της εξαγοράς του 80% της Eurolife ERB από την Fairfax ένα επιπλέον στοιχείο που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι ότι απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη που συνεπάγεται η συμμετοχή ενός διεθνούς επενδυτικού Ομίλου, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία αποφάσεων και το ελληνικό management. Παράλληλα συνεχίζουμε να έχουμε την πολύτιμη στήριξη της Eurobank.

    Ο νέος μέτοχος φέρνει πολύτιμη τεχνογνωσία στο κομμάτι των ασφαλειών και επενδύσεων και καινοτομία στη διαχείριση, τα εργαλεία, τις λύσεις και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών, λειτουργώντας συμπληρωματικά στις έως τώρα κατακτήσεις του Ομίλου Eurolife ERB στους τομείς. Κι έτσι είμαστε σε θέση να φέρουμε στην ελληνική αγορά πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες.

    *  Τα μερίδια αγοράς έχουν υπολογιστεί με βάση τα δημοσιευμένα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των ενεργών θυγατρικών εταιρειών της συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και δεδουλευμένων ασφαλίστρων / Τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της Ελληνικής αγοράς (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ασφαλίστρων και εξαιρουμένων των δεδουλευμένων ασφαλίστρων) όπως έχουν δημοσιευθεί από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, αποτελούμενων μόνον από τα μέλη της. Η σύγκριση έχει γίνει με βάση δημοσιευμένα στοιχεία του ανταγωνισμού

    • Ποιες είναι οι προσωπικές σας προτεραιότητες ως μάνατζερ;

    Εκπροσωπώντας έναν από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους στην Ελλάδα, έχω ένα βασικό όραμα.

    Οραματίζομαι  ένα μέλλον στο οποίο το να προχωρήσει κανείς σε μια ασφάλιση θα είναι τόσο αυτονόητο και απλό όσο το να δημιουργήσει έναν καταθετικό λογαριασμό στην τράπεζα. Γιατί θα έχει αντιληφθεί την πραγματική αξία της ζωής του και του μέλλοντος του. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να δουλέψουμε όλοι σκληρά ώστε να κάνουμε τον μέσο πολίτη να αντιληφθεί ουσιαστικά το όφελος που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

    Και μια βασική προτεραιότητα που βλέπω για τον ασφαλιστικό κλάδο είναι να εξελιχθεί σε έναν τόσο ελκυστικό και σύγχρονο κλάδο που να αποτελεί ταυτόχρονα και πόλο έλξης ακόμα περισσότερων νέων και λαμπρών μυαλών, που θα μπορέσουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση ώστε να φέρουμε πραγματική προστιθέμενη αξία και την νέα γενιά που αποτελεί και το μέλλον της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ