• ΑΓΟΡΕΣ

    Manchester City: Πως δεκαπλασιάστηκε η αξία της μέσα σε 7 χρόνια

    • NewsRoom


    Η Manchester City, κατα τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής της ιστορίας, εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα,  έχει υπάρξει στη σκιά του πιο γνωστού και επιτυχημένου σωματείου, της γειτονικής Manchester Utd. Από τη στιγμή, όμως, που ανέλαβαν την ομάδα επενδυτές από το Άμπου Ντάμπι, ξοδεύοντας  περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για να την αποκτήσουν, ο σύλλογος αμφισβητεί, πια, τα πρωτεία της πόλης, κερδίζοντας αρκετούς τίτλους τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία.

    Ο σύλλογος, στις 1η Δεκεμβρίου, είχε άλλη μια μεγάλη νίκη, αυτή τη φορά έξω από το γήπεδο: Από την πώληση του 13% του μεριδίου της εταιρίας σε Κινέζους επενδυτές, το club, τώρα, αποτιμάται στο εντυπωσιακό  ποσό των 3 δισεκατομμυρίων, περίπου το ίδιο με τον αντίπαλο σύλλογο της πόλης του Manchester. Ως μέρος της συμφωνίας, ο πρόεδρος της κινέζικης China Media Capital, Li Ruigang θα λάβει μια έδρα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας του συλλόγου. Ο Κινέζος πρόεδρος, έχει συχνά, έρθει σε κοινοπραξίες με την Warner Brothers και την Dreamworks για να γίνει παραγωγός Κινέζικων ταινιών, ενώ,  παράλληλα, του ανήκουν εταιρίες ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας σε ολόκληρη τη Κίνα.


    manchester city2

    Η συμφωνία με την Manchester City, είναι η τελευταία σε μια σειρά από στοιχήματα που έχουν κάνει Κινέζοι επενδυτές, σχετικά με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο μεγιστάνας ακινήτων, Wang Jianlin, αγόρασε το 20% της Ατλέτικο Μαδρίτης για 52 εκατ. Δολλάρια, ενώ τον Σεπτέμβριο η CEFC China Energy αγόρασε το 60% της Σλάβια Πράγας, γνωστός ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Τσεχία. Το περασμένο μήνα, τέλος,  η China’s Rastar group αγόρασε το 56% της ισπανικής ομάδας Εσπανιόλ.

    Τα παραπάνω είναι, μόνο, οι επενδύσεις που έγιναν στο εξωτερικό, αφού στη Κίνα, επενδυτές έχουν, ήδη, αναλάβει ομάδες του εγχώριου ποδοσφαίρου, για πολλά εκατομμύρια, καθώς και δισεκατομμύρια δολλάρια για τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων από το εξωτερικό, για τους Κινέζους οπαδούς. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping εξέδωσε ένα σχέδιο 50 σημείων για να μετατρέψει τη χώρα σε ένα ‘’εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαίρου’’, καλώντας τα σχολεία να εφαρμόσουν υποχρεωτικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου για τους νέους, επενδύοντας και στις εθνικές ομάδες. Γεγονός πολύ εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο, αφού δείχνει πόσο σοβαρά έχει πάρει η Κίνα τη βιομηχανία ποδοσφαίρου.



    ΣΧΟΛΙΑ