• ΑΓΟΡΕΣ

    Άρθρο Παρέμβαση: Μια δεύτερη ανάγνωση του report της Morgan Stanley – Και νέα στοιχήματα ενόψει MSCI

    Λογότυπο της Morgan Stanley στην πρόσοψη κτηρίου


    Η αγορά από την αρχή του μήνα βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης. Για πολλούς από τους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά προκαλεί δεύτερες σκέψεις, ειδικά όταν το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι το μόνο που βρίσκεται σε διόρθωση την Πέμπτη. Ημέρα που, μετά το κλείσιμο της Wall Street, θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στον MSCI.

    Ακόμα και η Morgan Stanley στο χθεσινό της report δεν ήταν ξεκάθαρη ως προς το αν θα αποχωρίσει μία μετοχή, βάζοντας σε focus τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

    Η κεφαλαιοποίησή της, παρά την διόρθωση, δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα και διαμορφώνεται πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι σε όρους δολαρίου και με δεδομένη τη συμμετοχή των βασικών μετόχων, πληροί το κριτήριο του άνω του 1 δισ. δολαρίων καθαρής κεφαλαιοποίησης.

    Αντιθέτως, για την Πειραιώς, η βεβαιότητα της Morgan Stanley αγγίζει τα όρια της σιγουριάς.

    Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί τη βασική δυνητική προσθήκη στον δείκτη MSCI Greece Standard, με υψηλή πιθανότητα, καθώς η μετοχή της τράπεζας αποτελεί επί του παρόντος μέρος του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece Small Cap αλλά πληροί τα κριτήρια μετάταξης.

    Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας όσο και της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κεφαλαιοποίηση της είναι πάνω από το τρέχον όριο για συμμετοχή στον δείκτη MSCI Greece Standard κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες προσθήκης της.

    Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η μετοχή έχει υψηλή πιθανότητα να συμπεριληφθεί στον δείκτη MSCI Greece Standard στο rebalancing και υπολογίζουν τις παθητικές εισροές σε 166 εκατ. δολαρίων ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέση ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα.

    Το ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets θα είναι 0,04%.

    Για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η περίπτωση της διαγραφής είναι με χαμηλή πιθανότητα, καθώς το free float της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας είναι κοντά στο ελάχιστο όριο για να διαγραφεί από τον δείκτη MSCI Standard και να μεταβεί στον μικρότερο δείκτη αναφοράς MSCI Greece Small Cap, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 8% περίπου υψηλότερο από το επίπεδο αποκοπής.

    Η «ανάγνωση» που κάνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες είναι ότι ο MSCI Greece «σηκώνει» και ενδέκατη εταιρεία. Με τη διαφορά ότι στο Χρηματιστήριο από τις αρχές Αυγούστου έχει ξεκινήσει μία διαδικασία πλαγιοκαθοδικής κίνησης που σαν αποτέλεσμα έχει να ψαλιδίζεται η κεφαλαιοποίηση στις άλλες δέκα εισηγμένες, την ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, ΔEH, MOH, Jumbo, OTE, OΠΑΠ, Μytilineos και ΤΕΝΕΡΓ.

    Aν επαληθευτεί η εκτίμηση αυτή και σύμφωνα με το report της Morgan Stanley ότι οι ελληνικές μετοχές θα επηρεαστούν σημαντικά από το rebalancing που θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου (δηλαδή στη συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου) αναμένονται, κατά τους αναλυτές, σημαντικές διακυμάνσεις στο ταμπλό μέχρι τότε.

    Όλα όμως, θα κριθούν από την ανακοίνωση του MSCI το βράδυ (ώρα Ελλάδος) μετά το κλείσιμο της Wall. Kαι βεβαίως το αν θα αφήσει ο MSCI έντεκα μετοχές στο ελληνικό «καλάθι» ή θα διατηρήσει τον αριθμό 10.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Αναβαθμίζει την τιμή στόχο της Τράπεζας Πειραιώς στα €4,40

    Χρηματιστήριο: Πώς οι ξένοι φόρτωσαν με χαρτιά τους Έλληνες επενδυτές τον Ιούλιο – Άνοδος 187% στο άνοιγμα νέων κωδικών!

    Hermès: Η κλιματική κρίση ως επίκεντρο στις βιτρίνες τους



    ΣΧΟΛΙΑ