• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Αναβαθμίζει την τιμή στόχο της Τράπεζας Πειραιώς στα €4,40

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Η Morgan Stanley επικαιροποίησε τη σχέση απόδοσης και κινδύνου για την Τράπεζα Πειραιώς, εξαιτίας των φθηνών αποτιμήσεων της και της ανάκαμψης που σχετίζεται με τα ελληνικά μακροοικονομικά μεγέθη.

    H Morgan Stanley αυξάνει την τιμή στόχο στα €4,40 από €4,27 με τη σύσταση να διατηρείται σε overweight, έχοντας ήδη προσθέσει τη μετοχή στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της από την περιοχή της Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΕΜΕΑ).

    «Επικαιροποιούμε τις εκτιμήσεις μας μετά το β’ φετινό τρίμηνο. Εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών, η δική μας εκτίμηση για φέτος είναι ότι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα αυξηθούν κατά 20% περίπου, δεδομένων των ισχυρών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου και της αναβάθμισης της εταιρείας για τα EPS από υψηλότερα των €0,55 σε υψηλότερα των €0,65, λόγω καλύτερων καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και τις τάσεις που υποστηρίζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα beta καταθέσεων.

    Σε δημοσιευμένη βάση, η πρόβλεψή μας για τα καθαρά κέρδη κινείται προς τα κάτω κατά περίπου 6% σε σχέση με την εφάπαξ επιβάρυνση στο β τρίμηνο των €180 εκατ. που σχετίζεται με την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των NPEs. Η καθαρή μας πρόβλεψη για το οικονομικό έτος 2024-2025 για τα κέρδη είναι αυξημένη κατά 4% και η τιμή στόχος μας αυξάνεται κατά παρόμοιο ποσοστό περίπου 3% στα €4,40 ευρώ», εξηγεί η Nida Iqbal.

    H αμερικανική τράπεζα όρισε στόχο τιμής εφαρμόζοντας έναν πολλαπλασιαστή αποτίμησης ιδίων κεφαλαίων P/B 0,84 φορές για το 2025. Ο πολλαπλασιαστής P/B βασίζεται σε ένα μοντέλο ανάπτυξης με κόστος κεφαλαίου 12,7%, το οποίο βασίζεται σε ένα επιτόκιο χωρίς κίνδυνο 4,0%, ένα ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών 6,0% και ένα beta 1,5.

    Οι εκτιμήσεις για την πορεία της τράπεζας και τα σενάρια για την τιμή στόχο

    Η MS επισημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν την αύξηση του NII. Προβλέπει 41% περίπου ετήσια αύξηση του NII φέτος, υποστηριζόμενη από την επέκταση του περιθωρίου κέρδους λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων.

    Την ίδια στιγμή, βλέπει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η Τράπεζα Πειραιώς έφτασε σε μονοψήφιο δείκτη NPE 6,8% πέρυσι και προβλέπει περαιτέρω μείωση σε 5,0% έως το 2023 και περίπου 4% έως το 2025.

    Η βελτίωση των επιπέδων κεφαλαίου συνεχίζεται με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει έναν δείκτη κεφαλαίου fully loaded της τάξης του 16,4% (2022), από 13,4% το 2021, με τη διοίκηση να έχει στόχο επίδοσης άνω του 17,3% μέχρι το τέλος του έτους.

    Η ελκυστική σχέση κινδύνου-απόδοσης δεδομένης της φθηνής αποτίμησης συνεχίζεται παρά το πρόσφατο ράλι. Η MS προβλέπει ετήσιο ρυθμό αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων 7%, ετήσιο ρυθμό αύξησης του NII 6% και ετήσιο ρυθμό αύξησης στις αμοιβές και έσοδα προμηθειών περίπου 10% το 2022-2025 και δείκτη NPEs 4,3% έως το 2025.

    Για το θετικό σενάριο της MS και την τιμή στόχο των €5,32, η MS εκτιμά ότι ισχυρότερη μακροοικονομική ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αύξηση των δανείων και χαμηλότερα NPEs. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο NIM είναι καλύτερο από ότι στο βασικό σενάριο, καθώς το κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο και ο δείκτης αποδοτικότητας RoTE είναι στο 12,5% για την αποτίμηση το 2025.

    Αντίθετα, στο αρνητικό σενάριο της MS όπου η τιμή στόχος πέφτει στα €1,77, η MS εκτιμά βραδύτερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων της ΕΕ, ασθενέστερη από την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη που οδηγεί σε ασθενέστερη αύξηση των δανείων έναντι του βασικού σεναρίου. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα υψηλότερα NPEs σε σχέση με το βασικό σενάριο. Το κόστος χρηματοδότησης είναι υψηλότερο σε σχέση με το βασικό σενάριο λόγω του ασθενέστερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και εφαρμόζει δείκτη RoTE 5,9% το 2025.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο Παρέμβαση: Μια δεύτερη ανάγνωση του report της Morgan Stanley – Και νέα στοιχήματα ενόψει MSCI

    Wilko: Πτωχεύει ιστορική βρετανική αλυσίδα λιανεμπορίου – Στην ανεργία 12.000 εργαζόμενοι

    AXIA: Η Alpha Bank ξεπέρασε με ευκολία τις εκτιμήσεις – Τιμή στόχος τα €2 και σύσταση αγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ