• ΑΓΟΡΕΣ

    Αποτελέσματα ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ vs εκλογών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς-Γιαν Κάρας-Γιώργος Στάσσης

    Παύλος Μυλωνάς-Γιαν Κάρας-Γιώργος Στάσσης


    Σχεδόν 200 εκατ. ευρώ καθαρές εισροές μετράει το Χρηματιστήριο Αθηνών από το ξεκίνημα της χρονιάς με την αγορά να κάθεται πολύ κοντά στα υψηλά 105 μηνών, επίπεδα τα οποία έχει να δει από το… μακρινό 2014.

    Που σημαίνει ότι η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων προς το Χ.Α. και την ελληνική οικονομία είναι απτή και πως αυτό δεν θα γινόταν αν πίστευαν ότι διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα που καλλιεργήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Είναι αυτό που είπε και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στις αρχές της εβδομάδας στην τηλεόραση του  Bloomberg πως, «όταν γίνονται εκλογές όποιος και να κερδίσει, είναι μια φυσιολογική διαδικασία».

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, σε μεγάλο βαθμό η πορεία του δείκτη που μετράει κέρδη πάνω από 21% από το ξεκίνημα της χρονιάς συντηρήθηκε με τα πολύ καλά αποτελέσματα της περασμένης χρήσης, αλλά και τις προσδοκίες που υπάρχουν για φέτος.

    Το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής σε συνδυασμό με τα μετεκλογικά σενάρια, περί κυβέρνησης συνεργασίας, η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα, κρίσιμη για τον αέρα αυτοδυναμίας στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου ή στις 2 Ιουλίου ασφαλώς θα τιμολογηθεί από την αγορά, αλλά δεν γίνεται να «κλείσει» τα μάτια στα οικονομικά αποτελέσματα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, αλλά και σε αυτά που ακολουθούν.

    Μία μέρα μετά τις εκλογές, την Δευτέρα το απόγευμα ανακοινώνουν μεγέθη τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.

    Την Τρίτη ακολουθούν οι Ελβαλχαλκόρ ΕΛΧΑ 1,04% 1,95 και Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 3,31% 7,81 . Την Τετάρτη την σκυτάλη παίρνει ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,70% 15,50 και τέλος την Πέμπτη η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16 κλείνει τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις της εβδομάδας.

    Παρά τις αβεβαιότητες που συνεπάγεται η προεκλογική περίοδος ο παράγοντας κερδοφορία ήταν αυτός που συντήρησε την αγορά σε υψηλά 105 μηνών.

    Οι 18 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη εξακολουθούν να δείχνουν μια εξαιρετική εικόνα μεγέθυνσης δραστηριότητας και επιδόσεων σε σχέση με το περυσινό α΄ τρίμηνο ξεκινώντας την χρήση με την φόρα του 2022: Σε προσαρμοσμένο επίπεδο για τις διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,47% 8,39 (125 εκατ. ευρώ) ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 16,4%, τα λειτουργικά κέρδη 95% και η καθαρή κερδοφορία μειωμένη κατά 24% λόγω των τραπεζικών εκτάκτων αποτελεσμάτων στο α’ τρίμηνο του 2022.

    Επομένως, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή,  αν το αποτέλεσμα των εκλογών ικανοποιήσει την αγορά, η ένταση των τοποθετήσεων θα επανέλθει με ισχυρή δυναμική καθώς δεν θα αφορά μόνο την προοπτική του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά θα βάλει στην εικόνα και την κερδοφορία των εταιριών για την οποία ήδη έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση.

    Από την άλλη πλευρά πιθανόν κάποια χαρτοφυλάκια να κρατήσουν δυνάμεις καθώς δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα να είναι μεν θετικό αλλά όχι οριστικό υπό την έννοια μιας επαναληπτικής εκλογής στις αρχές Ιουλίου.

    Και αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο περιλαμβάνεται υπό συνθήκες στο εύρος των αναμενόμενων εξελίξεων που θα προκύψουν μετά το βράδυ της Κυριακής.

    Διαβάστε επίσης

    ING: Τι βλέπει για τις εκλογές της Κυριακής – Το κίνητρο Μητσοτάκη για δεύτερο γύρο εκλογών

    BofA: Πουλήστε όταν ο S&P πάει στις 4.200 μονάδες-Φούσκα η τεχνητή νοημοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ