• ΑΓΟΡΕΣ

    Απώλειες στις ευρωαγορές την τελευταία ημέρα του 2020

    • NewsRoom


    Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές την τελευταία ημέρα του 2020.

    Μιας χρονιάς με πολλές δυσκολίες αφού κυριάρχησε η πανδημία του κορονοϊού και τα έκτακτα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που επιβλήθηκαν ανά τον κόσμο σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο αντίκτυπος των οικονομικών επιπτώσεων που έφερε η πανδημία.

    Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν την Τετάρτη σε επενδυτική συμφωνία η οποία θα παρέχει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μεγαλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στην επιβολή δασμών των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε σαφές χθες Τετάρτη ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα, σε αντίποινα για εκείνους που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τους οποίους χαρακτήρισε υπερβολικούς και άδικους λόγω του τρόπου που υπολογίστηκαν.

    Τμήματα αεροσκαφών, μη αφρώδη κρασιά και γαλλικά και γερμανικά κονιάκ θα προστεθούν, εν είδει αντιποίνων, στον κατάλογο των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται επιπλέον δασμοί από το 2019, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

    Οι δασμοί αυτοί εγγράφονται στο πλαίσιο της διμερούς αντιδικίας για τις κρατικές ενισχύσεις στις κατασκευάστριες αεροσκαφών Airbus και Boeing. Η μετοχή της Airbus σημείωσε πτώση 1%.

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 398,68 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,26% στην τελευταία ημέρα πριν την εφαρμογή του Brexit. Από την 1η Ιανουαρίου μπαίνουν σε ισχύ οι νέες εμπορικές σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ, μετά την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου την Τετάρτη.

    Ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,86%. O ισπανικός IBEX-35 έχασε 0,72%.

    Σε ετήσια βάση, ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 3,7% για το 2020, ωστόσο σημείωσε άνοδο σχεδόν 11% για το δ’ τρίμηνο.

    Όσον αφορά τους υπόλοιπους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 13% για το έτος, ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε 6,3%, ο γερμανικός DAX διολίσθησε 3,5% και ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 5,4%. Την χειρότερη επίδοση για το 2020 κατέγραψε ο ισπανικός IBEX-35 με πτώση 15%.



    ΣΧΟΛΙΑ