• ΑΓΟΡΕΣ

    Απώλειες για τη Wall Street, βουτιά 11,99% για την Tesla

    • NewsRoom

    Elon Musk, CEO Tesla


    Με την Tesla να πραγματοποιεί την χειρότερη συνεδρίαση της χρονιάς και τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η Τρίτη στη Wall Street.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 36.319,98 μονάδες με πτώση -0,31%, ο S&P 500 στις 4.685,25 μονάδες με πτώση -0,35% ενώ ο Nasdaq στις 15.886,54 μονάδες με απώλειες  -0,60%. Ο Russell 2000 υποχώρησε κατά 0,66%  στις 2.427,30 μονάδες.

    Το ενδιαφέρον στράφηκε για δεύτερη ημέρα στη μετοχή της Tesla, η οποία συνέχισε την πτωτική πορεία της Δευτέρας, σημειώνοντας ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Η μετοχή έκλεισε στα 1.023,50 δολάρια με βουτιά 11,99%. Αιτία της πτώσης είναι το διαδικτυακό «δημοψήφισμα» του Elon Musk, με το οποίο δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει την απόφαση των ακολούθων του στα social media για την πώληση ή όχι ενός 10% των μετοχών που κατέχει.

    Η πώληση των μετοχών έχει να κάνει με φορολογικούς λόγους, καθώς ο Musk θα πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να μπορέσει το δικαίωμα εξάσκησης των option που κατέχει από το 2012. Παράλληλα, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία στις ΗΠΑ υπάρχει συζήτηση για μια πιθανή αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

    Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν, μετά την έγκριση του πακέτου 1 τρισ. δολαρίων για έργα υποδομών, ετοιμάζει ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την αναβάθμιση των λιμένων που θα μπορούσε να φτάσει έως τα 4 δισ. δολάρια.

    Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν είχε συνάντηση με τους CEO των Walmart, FedEx, Target και UPS στον Λευκό Οίκο γύρω από το ζήτημα των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

    Η αγορά είδε επίσης το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο κατέγραψε αύξηση 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση παρέμεινε στο 8,6%. Η άνοδος ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να ανακοινώσει την αντίστοιχη μέτρηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

    Πέρα από την Tesla,  πτωτικά έκλεισε και  η μετοχή της Palantir (-9,31%) παρά το ότι ανακοίνωσε αύξηση 36% των εσόδων ενώ προέβλεψε ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο. Αντίθετα, άλμα 42,23% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας προγραμματισμού βιντεοπαιχνιδιών Roblox, παρά την υποχώρηση των εσόδων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε κατέγραψε σημαντική αύξηση στις παραγγελίες.

    Στο -3,37% έκλεισε η Robinhood η οποία ανακοίνωσε πως εντόπισε μια επίθεση που προκάλσε διαρροή ονομάτων και emails πελατών της, την ώρα που δημοσίευμα του Bloomberg θέλει την ΕΕ να ετοιμάζει περιορισμούς στις προμήθειες (order flow payment)των brokers στις συναλλαγές.

    Άνοδος 2,65% σημείωσε η μετοχή της General Electric, η οποία ανακοίνωσε πως προχωρά στη διάσπασή της σε 3 εταιρείες.

    Από τις μετοχές το Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι  Nike (1,15%), Honeywell (0,89%) και Cisco (0,77%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Visa (-3,22%), Caterpillar (-2,07%) και ΙΒΜ (-1,67%).



    ΣΧΟΛΙΑ