• Μετοχές

    Αποκαλυπτικό: Όλο το παρασκήνιο πίσω από το +30% της Κέκροψ

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης

    O Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης


    Ισχυρό ανοδικό άλμα που άγγιξε το 29,75% σημείωσε σήμερα η μετοχή της Κέκροψ, ύστερα από την έκδοση δικαστικής απόφασης η οποία δικαιώνει την εταιρεία για τα 300 στρέμματα που διεκδικούσε στην περιοχή του Ψυχικού, βάζοντας τέλος σε μια μακροχρόνια «Οδύσσεια», η οποία χρονολογείται από το 1988.

    Η απόφαση θα δημοσιευτεί πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

    Όπως είχε επισημάνει πέρυσι τον Ιούνιο, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της Κέκροψ, Πέτρος Σουρέτης, η προσδοκία ήταν για την εταιρεία να πάρει στα χέρια της την οριστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, ώστε να περάσει από τη νομική διαχείριση των υποθέσεων για τα ακίνητά της στην επιχειρηματική ανάπτυξη.

    Επιπλέον, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο στην επόμενη Γενική Συνέλευση, το 2019, η Κέκροψ να είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης.

    Να σημειωθεί ότι πέραν της έκτασης των παλιών λατομείων στα Τουρκοβούνια, η Κέκροψ διαθέτει δεκαέξι καταστήματα στην Παλαιά Αγορά Ψυχικού συνολικής επιφανείας 973 τ.μ. σε οικόπεδο περικλειόμενο από τις οδούς Κοντολέοντος – Πασχαλιάς – Χρυσανθέμων και Αμαρυλλίδος.

    Διαθέτει επίσης και ένα οικόπεδο επί της οδού Μελετοπούλου 7, Παλαιό Ψυχικό, επιφανείας 1.180 τ.μ.

    Υπενθυμίζεται ότι βασικοί μέτοχοι της Κέκροψ είναι η οικογένεια Κόκκαλη και ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

    Δικαίωση ύστερα από 31 χρόνια

    Η αντιδικία της εταιρείας Κέκροψ με το Ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα 300 στρεμμάτων στα παλιά Λατομεία Ψυχικού, ανάμεσα στους δήμους Ψυχικού-Φιλοθέης και Γαλατσίου, χρονολογείται από το 1988.

    Η υπόθεση, ωστόσο, ξεκινά πολύ πιο παλιά, καθώς η Κέκροψ ήταν ουσιαστικά εκείνη που «δημιούργησε» το Παλαιό Ψυχικό, μετά τη συνένωση δύο μεγάλων εκτάσεων (που ανήκαν στον βιομήχανο Γ. Ησαΐα, τον τραπεζικό Γ. Οικονομίδη και τον μηχανικό Δ. Διαμαντίδη), το 1923 – τη χρονιά, δηλαδή, που ιδρύθηκε η εταιρεία.

    Η Κέκροψ ανέπτυξε μεγάλο μέρος της περιοχής, προχώρησε στη πολεοδόμησή της, ενώ, στο πλαίσιο των εργασιών της, είχε ξεκινήσει από το 1937 λατομική δραστηριότητα στα Τουρκοβούνια, η οποία σταμάτησε το 1976.

    Δώδεκα χρόνια μετά, ωστόσο, ξεκινά ουσιαστικά μία ιδιότυπη «Οδύσσεια» για την εταιρεία.

    Το 1988, το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή με την οποία αξιώνει την ιδιοκτησία 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή «Τουρκοβούνια» (Λατομείο Ψυχικού).

    Επί της αγωγής αυτής, εκδόθηκε απόφαση (υπ΄ αριθμ. 5722/1997) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου.

    Το Ελληνικό Δημόσιο, όμως, άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

    Η συζήτηση έγινε τον Νοέμβριο του 1998, αλλά η υπόθεση δικάσθηκε τον Νοέμβριο του 2011.

    Το Εφετείο Αθηνών με απόφασή του (2887/2012) ανέβαλε την έκδοση οριστικής αποφάσεως και έταξε συμπληρωματική απόδειξη.

    Μετά την κατάθεση της νέας πραγματογνωμοσύνης, η υπόθεση συζητήθηκε τον Απρίλιο του 2014 και εξεδόθη η με αριθμό 3401/2014 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου.

    Η Κέκροψ στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, η οποία συζητήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 και εκδικάστηκε τον Ιανουάριο του 2018.

    Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή, με την υπ’ αριθ. 589/2018 απόφασή του, την ασκηθείσα αίτηση αναίρεσης, αναιρώντας την εις βάρος της εταιρείας εφετειακή απόφαση, γιατί «κατά παράβαση του άρθρου 281 ΑΚ, είχε απορρίψει ως μη νόμιμη την ένσταση καταχρηστικής ασκήσεως του δικαιώματος κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία η ΚΕΚΡΟΨ επικαλείτο ότι το Ελληνικό Δημόσιο επί τουλάχιστον 70 χρόνια ρητά αναγνώριζε την κυριότητά της με σειρά επιδηλωτικών πράξεων».

    Μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, η υπόθεση εισήχθη εκ νέου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών για ουσιαστική κρίση και η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, τα τρία οικόπεδα για τα οποία υπήρχε η επιδικία με το Δημόσιο βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του λατομείου Ψυχικού και αφορούν σε έκταση 31 στρεμμάτων, 18,8 στρεμμάτων και 193,8 στρεμμάτων συνολικά.

    Να σημειωθεί επίσης ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μετέχουν πλέον η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η Intracom Holdings (μέσω της Intrapar) και η Alpha Bank, με ποσοστά 37,22%, 34,315% και 6,69% αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ