• ΑΓΟΡΕΣ

    «Αποκάλυψη τώρα»! 19 τρισ. δολάρια απώλειες από όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου


    Κρανίου τόπο θυμίζει η εικόνα στις αγορές οι οποίες στη κυριολεξία έχουν παραδοθεί αμαχητί στο έλεος των πωλήσεων από πανικόβλητους επενδυτές.

    Στην κυριολεξία τα πάντα σε ολόκληρο τον κόσμο  βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Από όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη είχαν γίνει καπνός περίπου 15 τρισ. δολάρια  με βάση τα  χθεσινά δεδομένα ενώ μετά και από τη σημερινή καταστροφική ημέρα αναμένεται να προστεθούν άλλα τέσσερα τρις ευρώ τουλάχιστον. Ανεβάζοντας έτσι το κοντέρ των βιβλικών απωλειών στα δυσθεώρητα επίπεδα των 19 τρισ. δολαρίων…

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παγκόσμιος μετοχικός πλούτος είχε αναρριχηθεί στα ιστορικά υψηλά στις 20 Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς όταν και η χρηματιστηριακή αξία όλων των αγορών του κόσμου είχε φτάσει στα 89,2 τρισ. δολάρια. Χθες η χρηματιστηριακή αξία των αγορών είχε βυθιστεί στα 74,2 τρισ. από όπου και συνέχισε τη σημερινή μεγάλη βουτιά.

    Στις 18.30 το απόγευμα σήμερα ο Dow Jones που είναι δείκτης βαρόμετρο παγκοσμίως υποχωρούσε κατά 8,15% ενώ για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq η πτώση ήταν 7,40%. Από τις επιμέρους αμερικανικές μετοχές η American Express ήταν στο -13,9% η Nike στις -11,9% η Boeing στο -12,7% η ExxonMobile στο -7,10% ενώ απώλειες 9,3% κατέγραψε η JP Morgan, 7% η Microsoft και 8,5% η Apple.

    Δηλωτικό της καταστροφικής πτώσης είναι ότι οι τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, Apple, Microsoft και Amazon έχουν χάσει από τα πρόσφατα υψηλά τους 900 δισ. δολάρια από την χρηματιστηριακή τους αξία.

    Την ίδια ώρα στο Ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό σκηνικό η αγορά του Μιλάνου υποχωρούσε 15,18% ενώ απώλειες 12,2% είχε το χρηματιστήριο του Παρισιού, στο -11,20% ήταν το Λονδίνο ενώ ο Γερμανικός δείκτης DAX υποχωρούσε κατά 12%.

    Επίσης στο -14,4% ήταν η αγορά της Ισπανίας, 11% έχανε η Ολλανδία, 13,7% πιο κάτω ήταν η Αυστρία ενώ ρεκόρ απωλειών της τάξεως του 15,1% κατέγραφε η αγορά της Λετονίας.

    Πέραν τούτου η Βραζιλία υποχωρούσε κατά 17,6%, το χρηματιστήριο του Καναδά ήταν 10,8% πιο κάτω, ενώ η Αργεντινή ήταν στο -10,1%. Μεταξύ των άλλων το χρηματιστήριο της Ταϋλάνδης ήταν στο -11,9%, των Φιλιππίνων στο -9,7%, της Αυστραλίας στο -7,4% και της Νότιας Αφρικής στο -9,72%.

    Εικόνα που δείχνει με το πλέον παραστατικό τρόπο ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί όρθιο μπροστά στις γενικευμένες πωλήσεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα φαίνεται πλέον να προεξοφλεί την παγκόσμια ύφεση κάτω από τη βαριά σκιά της εφιαλτικής εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Στη διάρκεια μάλιστα της σημερινής ημέρας άρχισαν να χτυπιούνται και τα μέχρι τώρα ασφαλή «επενδυτικά κάστρα». Με πρώτο και καλύτερο τον χρυσό οι απώλειες του οποίου αγγίζουν το 3,9% με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να είναι στα 1578 δολάρια ανά ουγγιά. Πτώση 6,4% σημείωνε το ασήμι ενώ η πλατίνα βρισκόταν στο -11,3%. Το ρεκόρ απωλειών το είχε το παλλάδιο το οποίο και έχανε 16,3%.

    Ακόμη οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων ήταν 7,7% πιο κάτω για τον χυμό πορτοκαλιού, στο -10,1% για το κακάο, στο -17% για την ξυλεία ενώ συγκριτικά ηπιότερες πιέσεις δεχόταν η ζάχαρη και ο καφές που ήταν αντίστοιχα 4,1% και 3% πιο κάτω.



    ΣΧΟΛΙΑ