• ΑΓΟΡΕΣ

    Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις αναταράξεις λόγω Brexit


    Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, 9 Ιουλίου, παρά το ταραγμένο πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία, μετά την παραίτηση των Υπουργών της Τερέζα Μέι και την αστάθεια της κυβέρνησης.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με αύξηση άνω του 0,5% στις 384,59 μονάδες, με τον Euro Stoxx 50 να κερδίζει κατά 0,46% στις 3.464 μονάδες

    Στο Λονδίνο, τα χρηματιστήρια έκλεισαν με θετικό πρόσημο, παρά τις πολιτικές αναταράξεις λόγω Brexit. O βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,92%, κλείνοντας στις 7.687 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 0,38% στις 12.543 μονάδες.

    Στη Γαλλία, ο CAC 40 ακολούθησε την ανοδική κίνηση κατά 0,42% στις 5.398 μονάδες, ενώ στην Ελβετία, ο SMI παρουσίασε επίσης άνοδο κατά 0,72% στις 8.759,92 μονάδες.

    Το ανοδικό κλίμα στις ευρωαγορές δημιουργήθηκε στον απόηχο της παραίτησης του  υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, λίγες ώρες μετά την παραίτηση και του υπουργού Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. Η βρετανική λίρα στερλίνα σημείωσε πτώση 0,2% μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Τζόνσον.

    Την Παρασκευή, η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε καταλήξει σε συμβιβασμό με το υπουργικό της συμβούλιο για ένα σχέδιο που θα επέτρεπε στη χώρα να έχει στενότατες εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ.

    Την ίδια ώρα, η Μέι προειδοποίησε το κοινοβούλιο ότι θα πρέπει να είναι έτοιμο και για την περίπτωση μιας αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες («no deal»).

    Το ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας έβαλε «στην άκρη» τις ανησυχίες για τον γενικευμένο εμπορικό πόλεμο. Τέλος, η έρευνα της Sentix, που έδειξε τον δείκτη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρωζώνη να αυξάνεται τον Ιούλιο στο 12,3, από 9,3 τον Ιούνιο, έπαιξε επίσης ρόλο στο θετικό κλίμα.



    ΣΧΟΛΙΑ