• ΑΓΟΡΕΣ

    Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την απειλή του εμπορικού πολέμου


    Με ήπια άνοδο έκλεισαν τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, 6 Ιουλίου, ανατρέποντας την πτώση που παρουσιάστηκε νωρίτερα μέσα στην μέρα καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ξεκίνησαν έναν «εμπορικό πόλεμο», θέτοντας σε ισχύ τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, όπως είχαν προαναγγείλει.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Europe Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 382,3 μονάδες.

    Ο βρετανικός FTSE 100 εμφάνισε άνοδο κατά 0,22% κλείνοντας στις 7.569 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε αύξηση κατά 0,18% στις 5.345 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 12.426 μονάδες, ενώ ο ελβετικός SMI έκλεισε στις 8.697,42 μονάδες με άνοδο 0,27%.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στους δασμούς ύψους 34 δισ. δολαρίων στα εισαγόμενα προϊόντα που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Κίνα, σε έναν «εμπορικό πόλεμο» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

    Πριν καν τεθεί σε ισχύ η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με επέκταση των δασμών, οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν έως τα 500 δισ. στα κινεζικά προϊόντα.

    Στο μεταξύ, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι και οι υπουργοί της θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν την στρατηγική του Brexit, καθώς η υπομονή των Ευρωπαίων ηγετών εξαντλείται. Ο CEO της Airbus, Tom Enders, ανέφερε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει ιδέα» πως να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να βλάψει την αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ