• ΑΓΟΡΕΣ

    Alpha Bank: Οι καταιγιστικές συναλλαγές και τα μυστικά της 7ης Ιουνίου που δελεάζουν τους ξένους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


    Σφοδρό ενδιαφέρον και επιστροφή των αγοραστών για την μετοχή της Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,61% 1,64  με τον διοικητικό ηγέτη της τράπεζας κ. Βασίλη Ψάλτη να δίνει το στίγμα περαιτέρω ενδυνάμωσης της τράπεζας, στοιχείο που αντιλήφθηκαν οι ξένοι οίκοι και σπεύδουν σε αναβάθμιση της μετοχής.

    Τόσο έντονη είναι η στροφή των ξένων επενδυτών προς την μετοχή που από το 1,20 ευρώ σε κλείσιμο την περασμένη Παρασκευή πριν από τις εκλογές, η μετοχή οδηγήθηκε στο 1,48 ευρώ, χτίζοντας τις προϋποθέσεις για νέα βάση, 40% πιο ψηλά σε σχέση με το ξεκίνημα του 2023.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά το τελευταίο διήμερο παρατηρείται καταιγισμός συναλλαγών.

    Πάνω από 32 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια την Δευτέρα, ενώ στην αγορά παραγώγων παρατηρήθηκαν την ίδια μέρα 72 χιλιάδες συμβόλαια περισσότερα από κάθε άλλη τράπεζα!

    Η ίδια ένταση συνεχίστηκε και την Τρίτη.

    Καταγράφηκαν πάνω από 45 χιλιάδες συμβόλαια, όταν στην ΕΤΕ ΕΤΕ -0,65% 7,65  πραγματοποιήθηκαν 5 χιλιάδες, στην Eurobank 6.500 και στην Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,75% 3,95  15.000 συμβόλαια.

    Όπως παρατηρούν οι ειδικοί στα παράγωγα, τα συμβόλαια αυτά ήταν μιας μέρας, πουσάροντας μία μετοχή που σε κάθε περίπτωση είχε μείνει πίσω σε απόδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

    Η Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,61% 1,64 ξεκινούσε την Δευτέρα, την πρώτη συνεδρίαση μετά την ισχυρή νίκη της Ν.Δ. με κέρδη από την αρχή της χρονιάς 18%, όταν η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,75% 3,95 κατέγραφε άνοδο 64,1%, η ΕΤΕ ΕΤΕ -0,65% 7,65 44,1% και η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 36%.

    Την ίδια μέρα, με την αγορά να καλπάζει, έγινε γνωστή έκθεση της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία η τιμή στόχος ανεβαίνει στο 1,7 ευρώ από 1,6 ευρώ πριν με καθαρή σύσταση αγοράς.

    Η αγορά εστιάζει στις ανακοινώσεις του Βασίλη Ψάλτη στο επερχόμενο Investor Day της 7ης Ιουνίου, όπου αναμένεται να αναβαθμίσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της σε μια σειρά από σημαντικά μεγέθη, βάσει του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου.

    Άλλωστε, κατά την πρόσφατη ενημέρωση των επενδυτών με αφορμή τα αποτελέσματα ά 3μήνου ο κ. Ψάλτης είχε σταθεί στα εξής σημεία:

    • Δεν καταγράφεται «πάγωμα» επενδύσεων στην ελληνική οικονομία λόγω των εκλογών
    • παρά την αρνητική πιστωτική επέκταση του πρώτου τριμήνου η εικόνα θα αλλάξει στη συνέχεια της χρονιάς
    • τα προγράμματα των τραπεζών και της απερχόμενης κυβέρνησης καθιστούν απολύτως διαχειρίσιμο το νέο κύμα κόκκινων δανείων και
    • στόχος της διοίκησης είναι η διανομή μερίσματος –το 20%– από τα κέρδη του 2023, αφού βέβαια δώσουν το «πράσινο φως» οι εποπτικές αρχές.

    Την ίδια ώρα, η Citigroup μόλις την Δευτέρα, σπεύδει να επικαιροποιήσει ανοδικά τις προβλέψεις για τα κέρδη της Alpha και μάλιστα κατά +11% για φέτος.

    Κι αυτό, λόγω μιας πιο αισιόδοξης άποψης για τα καθαρά έσοδα από τόκους, μετά και την ισχυρή διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο, η οποία μετριάζεται εν μέρει από τις ελαφρώς χαμηλότερες προμήθειες και το ελαφρώς υψηλότερο κόστος.

    Οι εκτιμήσεις για τα επόμενα έτη του ορίζοντα των προβλέψεων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

    Η τιμή-στόχος παραμένει στο 1,50 ευρώ και η αξιολόγηση για τη μετοχή παραμένει σε αγορά (αν και χθες έκλεισε στο 1,385).

    Τα αποτελέσματα της Αlpha Bank για το α’ τρίμηνο ήταν ισχυρά και οδηγούν σε αύξηση των εκτιμήσεων για την καθαρή κερδοφορία.

    Τα καθαρά κέρδη της Αlpha Bank θα κυμανθούν σε 589 εκατ. ευρώ φέτος και 579 εκατ. ευρώ το 2024, με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων φέτος στο 8,2%.

    Διαβάστε επίσης

    Deutsche Bank: Αύξηση 42% στη μετοχή της Alpha Bank

    Goldman Sachs: Ράλι 13% στις τράπεζες μετά τις εκλογές – Ποιοι είναι οι καταλύτες για περαιτέρω άνοδο



    ΣΧΟΛΙΑ