• ΑΓΟΡΕΣ

    Άλμα για το πετρέλαιο με διπλό καταλύτη

    • Bloomberg
    HΠΑ: Αποδεσμεύουν 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα

    Γεώτρηση πετρελαίου


    Σε τροχιά ανόδου κινούνται οι τιμές του πετρελαίου ενισχυμένες από τις προσδοκίες ότι η πρόοδος που σημειώνεται στο μέτωπο της ανάπτυξης εμβολίων για τον κορονοϊό θα οδηγήσουν στην αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως και εν μέσω ενδείξεων ισχυρής κατανάλωσης στην Ασία.

    Η προθεσμιακή τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (West Texas Intermediate – WTI) σημείωνε άνοδο 2,1%, ακολουθώντας ανοδική πορεία παράλληλα με τα χρηματιστήρια, καθώς η Pfizer ανακοίνωσε ότι η τελική ανάλυση των δεδομένων των κλινικών δοκιμών της έδειξε ότι το εμβόλιό της κατά της λοίμωξης Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 95%. Κι αυτό γιατί η εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας θεωρείται «κλειδί» για την αντιστροφή της πρωτοφανούς καθίζησης που έχει υποστεί φέτος η ζήτηση και η κατανάλωση καυσίμων.

    Την ίδια ώρα, τα διυλιστήρια σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα έκαναν ανάρπαστα φορτία από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ, αυξάνοντας την τιμή του αργού στη spot αγορά.

    Η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε πάνω από τα 42 δολάρια ανά βαρέλι τη Δευτέρα, μετά τις θετικές ειδήσεις για το εμβόλιο της Moderna, στη συνέχεια όμως οι τιμές υποχώρησαν σχετικά, καθώς η τάση ανάκαμψης της ζήτησης δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση, ενώ στην Ασία επικρατεί διαφορετική εικόνα, με την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας να επιταχύνεται και τα διυλιστήρια να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες αργού.

    Η τιμή του West Texas Intermediate για παράδοση τον Δεκέμβριο ενισχυόταν νωρίτερα στα 42,29 δολάρια ανά βαρέλι στη Νέα Υόρκη, μετά από άνοδο 0,2% την Τρίτη.

    Η τιμή του Brent για παράδοση τον Ιανουάριο ενισχυόταν κατά 2,1% στα 44,68 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE Futures Europe μετά από απώλειες 0,2% στην προηγούμενη συνεδρίαση.



    ΣΧΟΛΙΑ