• ΑΓΟΡΕΣ

    Αλλάζει τις εκτιμήσεις της η Goldman Sachs: H Fed θα αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές το 2022

    • Bloomberg

    Jan Hatzius, Goldman Sachs


    Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές φέτος για να συγκρατήσει τον υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αντί για πέντε που προέβλεψε νωρίτερα.

    Η τράπεζα εκτιμά τώρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας φέτος, έγραψαν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Jan Hatzius σε report προς τους πελάτες. Η τροποποιημένη πρόβλεψη ακολουθεί τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που σημειώνουν τον Ιανουάριο το μεγαλύτερο άλμα από το 1982.

    Τη συγκεκριμένη εκτίμηση υποστηρίζουν και αρκετοί επενδυτές. Τα swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδριάσεων της Fed υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές αναμένουν πως το βασικό επιτόκιο της Fed θα διαμορφωθεί σε 1,85% μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου από σχεδόν μηδέν τώρα.

    Αν και υπάρχει περίπτωση να αποφασιστεί αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, δεδομένου του συνδυασμού του πολύ υψηλού πληθωρισμού, της αύξησης των υψηλών μισθών και των υψηλών βραχυπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, οι ενδείξεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μέχρι στιγμής δείχνουν περισσότερες αυξητικές κινήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman.

    «Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed αντιτάχθηκαν σε σχόλια τους στην αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο», γράφουν οι αναλυτές της Goldman. «Επομένως, πιστεύουμε ότι η πιο πιθανή διαδρομή είναι μια μεγαλύτερη σειρά από αυξήσεις 25 μονάδων βάσης».

    Hottest Inflation Since 1982

    «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε την πρόβλεψή μας, ειδικά εάν η αγορά συνεχίσει να έχει υψηλές προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο», καταλήγουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

    Η αλλαγή της πρόβλεψης της κορυφαίας τράπεζας αντικατοπτρίζει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και στις επτά  συνεδριάσεις που θα γίνουν ακόμη φέτος, καθώς και για την αύξηση τους πάνω από ένα τέταρτο με μία κίνηση.

    Βασικό σενάριο

    Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank δήλωσαν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο είναι πλέον το βασικό τους σενάριο.

    «Πιο περιορισμένες ενδείξεις μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων το τελευταίο εξάμηνο του έτους υποδηλώνουν ότι η Fed θα συνεχίσει την επιθετική απάντησή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφεραν σε σημείωμα οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας. Κάνουν λόγο για περαιτέρω κινήσεις 25 μονάδων βάσης σε κάθε συνεδρίαση φέτος, εκτός από τον Νοέμβριο, ανεβάζοντας τη συνολική αύξηση του επιτοκίου της Fed το 2022 στις 175 μονάδες βάσης.

    Ωστόσο, ο κύκλος της αύξησης θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια ανάκαμψη, προειδοποίησαν.

    «Αυτή η πιο επιθετική πολιτική εγείρει καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη», έγραψαν. «Η επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης για την οικονομία δεν είναι ποτέ εύκολη».

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Προβλέπει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ