• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Προβλέπει τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος

    • Bloomberg

    Jan Hatzius, Goldman Sachs


    Η Fed πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος και θα ξεκινήσει τη διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού της τον Ιούλιο, αν όχι νωρίτερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

    Η ταχεία πρόοδος της αμερικανικής αγοράς εργασίας και τα αισιόδοξα σήματα στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 14-15 Δεκεμβρίου υποδηλώνουν πιο γρήγορη ομαλοποίηση, δήλωσε ο Jan Hatzius της Goldman Sachs, σε σημείωμα του.

    «Ως εκ τούτου, αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για την συρρίκνωση από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούλιο», είπε ο αναλυτής. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και τώρα έχουμε προσθέσει μια ακόμη αύξηση τον Δεκέμβριο», τόνισε.

    Falling U.S. jobless rate, rising wages illustrate tight labor market

    Στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι της Fed έδειξαν ότι «μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν νωρίτερα οι συμμετέχοντες. Ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης ότι θα μπορούσε να είναι σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σχετικά σύντομα, μετά την έναρξη της αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων».

    Αυτές οι κινήσεις γίνονται εν όψει της προσπάθειας της Fed να περιορίσει την αύξηση του πληθωρισμού, επιτρέποντας τη μείωση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και των τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.

    Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από το 4% και οι μισθοί εκτινάχθηκαν τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας την απόδειξη μιας «σφικτής» αγοράς εργασίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Βλέπει το Bitcoin στα 100.000 δολάρια, παίρνοντας μερίδιο από τον χρυσό



    ΣΧΟΛΙΑ