• Σχόλιο Αγοράς

    Αγχωμένη αντίδραση στο Χ.Α.

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Κέρδη για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, με το ενδιαφέρον να περιστρέφεται γύρω από τις τράπεζες, τα small caps και τα χαρτιά εκείνα που υπέστησαν μεγάλη διόρθωση, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ.

    Η αντίδραση της αγοράς, σύμφωνα με τους χρηματιστές, θα έρθει από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι μετοχές αυτές έχουν την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, ενώ επηρεάζουν σημαντικά τη διαμόρφωση του γενικού δείκτη.

    Οι χρηματιστές, ακόμα, αναμένουν ότι η νευρικότητα στο ταμπλό θα έχει διάρκεια, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Εστιάζουν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο τέλος του μήνα στη Νέα Υόρκη.

    Βεβαίως, όχι τόσο στις πολιτικές επαφές με άλλους ηγέτες, όσο με τους εκπροσώπους των funds και των αμερικανικών τραπεζών και πολυεθνικών που πρόκειται να έχει.

    Η δεύτερη προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς από εκεί θα εξαρτηθεί η εμπορική ανακωχή ανάμεσα στις δύο χώρες, που, όμως, επηρεάζουν τις συναλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

    Μέχρι να συμβούν αυτά, οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς αναμένεται περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 0,60%, αλλά και λεπτομέρειες από τον Μάρτιο Ντράγκι για το νέο QE.

    Eπιπρόσθετα, η αγορά αναμένει με αυξημένο ενδιαφέρον τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύουν την Πέμπτη Μυτιληναίος και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, από τα οποία θα δοθεί σήμα και για τις υπόλοιπες εταιρείες των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.

    Οι επενδυτές στέκονται στην υποχώρηση σε επίπεδα-ρεκόρ του ετήσιου εντόκου γραμματίου, που άγγιξε το 0,26%, ενώ η απόδοση της 10ετίας ξεμύτισε πάνω από το 1,6%, αλλά και πάλι βρίσκεται μιαν ανάσα από τα ιστορικά της χαμηλά.

    Με αυτά τα δεδομένα, η αντίδραση σήμερα ήταν αποτέλεσμα της διάθεσης των επενδυτών να δώσουν νέα τεχνικά δεδομένα στην βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς με αφετηρία, πια, την περιοχή άνω των 850 μονάδων.

    Ωστόσο, την Πέμπτη θα φανεί κατά πόσο το Χ.Α. εξαρτάται από τις διεθνείς αγορές ή κατά πόσο είναι αναπόσπαστο μέρος τους, ενόψει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ. Ενδεχομένως οι ξένοι να θελήσουν να πάρουν τα κερδισμένα του τελευταίου διημέρου και να επιβαρυνθεί περισσότερο η εικόνα της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

    Κατά τα άλλα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 0,88%, στις 857 μονάδες και με τζίρο ούτε καν στα 60 εκατ. ευρώ.

    Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε με απώλειες 4%, μετά τη φημολογία για πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου με discount 25%, που σημαίνει τίμημα 7 ευρώ ανά μετοχή όταν σήμερα διαπραγματεύεται στα 8,60 ευρώ. Απωλειών συνέχεια και για την Ελλάκτωρ 2,42%, στα όρια των 2 ευρώ, την Motor Oil, οριακά, στα 20,76 ευρώ και τον ΟΠΑΠ, στα 9,74 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, η αντίδραση που βγήκε στη ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι υποχωρεί από τα 3,05 δεν ικανοποίησε την αγορά. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,8% και η μετοχή έκλεισε στα 2,83 ευρώ. Κέρδη 3,7% για την Πειραιώς και άνω του 2% για τις υπόλοιπες τρεις συστημικές.

    Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση ο Φουρλής έκλεισε με κέρδη 4%, στα 5,39 ευρώ και η Jumbo 3,78%, στα 17,28 ευρώ.

    Ισχυρά ήταν τα κέρδη για μετοχές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, με τον Βαράγκη να κλείνει στο +19,3%, ακολούθως η Ίλυδα με 11,1%, η Μοτορδυναμική με 7% και 63 χιλιάδες τεμάχια, 5,81% η Τεχνική Ολυμπιακή λόγω διάθεσης της οικογένειας Στέγγου να πουλήσει το Πόρτο Καρράς, 4,09% τα κέρδη για την Έλαστρον και 108 χιλιάδες τεμάχια όγκο.



    ΣΧΟΛΙΑ