• ΑΓΟΡΕΣ

    Αφήνουν τις μετοχές και επιστρέφουν στα ομόλογα οι επενδυτές;


    Σε αναζήτηση καταφυγίου από την αστάθεια της αγοράς των μετοχών, κάποιοι επενδυτές φαίνεται ότι επιστρέφουν στα κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με αναλυτές.

    Μπροστά στον φόβο της ύφεσης, τα ευρωπαϊκά και το αμερικάνικα ομόλογα κατέγραψαν άνοδο, ύστερα από δύο ημέρες απωλειών.

    Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ υποχώρησε έως και 14 μονάδες βάσης στο 3,13%, ενώ στο γερμανικό 10ετές η απόδοση έπεσε για λίγο στο 1,59%.

    Σε αντίθεση με την αγορά μετοχών όπου οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 βρίσκονται σε bear market και οι τιμές δεν φαίνεται να σταθεροποιούνται, οι αγορές χρέους, σύμφωνα με το Bloomberg, δείχνουν να έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη τους, ακόμα και μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερομ Πάουελ για αύξηση του επιτοκίου.

    Αντίστοιχα, κατά την αναζήτηση καταφυγίων, ροές χρημάτων κατευθύνθηκαν και προς το γεν, με αποτέλεσμα το ιαπωνικό νόμισμα να ανακάμψει από το νέο χαμηλό 24 ετών έναντι του δολαρίου.

    Στον αντίποδα η αγορά μετοχών δεν ανακάμπτει, με τους οικονομολόγους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης, λόγω των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

    «Η αγορά επικεντρώνεται στον κίνδυνο της ύφεσης. Το πετρέλαιο πέφτει, οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες και τα risky assets έχουν απώλειες», αναφέρει ο ο Peter McCallum, αναλυτής επιτοκίων της Mizuho International Plc.

    Υποστηρικτές και επικριτές

    Οι προβλέψεις για την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ιδίως μετά την εκτόξευση των κρατικών ομολόγων των χωρών του Νότου την προηγούμενη εβδομάδα.

    H PIMCO, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ομολόγων διεθνώς, εκτιμά ότι οι κίνδυνος μίας νέας ύφεσης στην οικονομία καθιστά ελκυστικά τα ομόλογα.

    Στον αντίποδα, η Capital Economics αναθεώρησε για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, εκτιμώντας ότι θα εκτοξευτούν νωρίτερα απ’ ότι υπολόγιζε.

    Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα είναι εντός του έτους, σε αντίθεση με την προηγούμενή της εκτίμηση για τα μέσα του 2023.

    Για sell-off έχει προειδοποιήσει και  ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου, του Bridgewater, Ray Dalio, που προετοιμάζει τους επενδυτές του για «περισσότερο πόνο» στα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα ομόλογα.

    Διαβάστε επίσης:

    SocGen: Ένα σοκ πληθωρισμού όπως αυτό του ΄70, θα βυθίσει τον S&P 500 στις 2.525 μονάδες

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας



    ΣΧΟΛΙΑ