• ΑΓΟΡΕΣ

    «Αδιέξοδο» η Ελλάδα για Έλληνες και ξένους


    «Μακριά» μέχρι νεωτέρας λένε οι επενδυτές για την εγχώρια αγορά μετοχών. Η αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας, η οποία έρχεται να προστεθεί στις αναταράξεις των διεθνών αγορών, από την Ιταλία μέχρι και την Κίνα, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, έστω και μεσοπρόθεσμης, τοποθέτησης σε εγχώριους τίτλους.

    Τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια δεν έχουν μεγάλο λόγο να ταράζονται τόσο από το διολίσθηση των ξένων μετοχών. Έχουν ζήσει τη χρυσή εποχή του «ταύρου» και της ποσοτικής χαλάρωσης. Η Ελλάδα, όμως, έχει μείνει έξω και από τα δύο και τον τελευταίο καιρό έχει δει τη μεγαλύτερη απαξίωση των εγχώριων μετοχικών τίτλων που έχει υπάρξει ποτέ, με τζίρους που δεν χαρακτηρίζουν κανένα Emerging Market.

    Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελεί η άνοδος του real estate, η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο από ξένους επενδυτές. Αυτό όμως έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρει την πιο φθηνή λύση για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξένων και μερικές φορές αμφιλεγόμενων κεφαλαίων.

    Εξαιρουμένων των διεθνών αναταράξεων, ο «νούμερο ένα» παράγοντας για τους ξένους επενδυτές παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ η πιθανότητα δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ενόψει παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, λειτουργεί για την Ελλάδα μάλλον ως παράγοντας εξόδου παρά εισόδου στις εγχώριες μετοχές.

    Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα δεν αφήνει περιθώριο αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού, το οποίο μέσω του 10ετούς παραμένει σταθερά πάνω από το 4,2%.

    Η καλύτερη πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια και στις χρηματαγορές ήταν και ο λόγος που η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν αποφάσισε να προχωρήσει στην αλλαγή καταστατικής έδρας, μεταφέροντάς την στο Βέλγιο, με πρωτογενή εισαγωγή στο χρηματιστήριο Euronext. Η ελληνική οικονομία δέχεται μεγάλο πλήγμα από την έξοδο μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας, ενώ πληθαίνουν οι φήμες στην αγορά που θέλουν και άλλη εισηγμένη, δεικτοβαρή εταιρεία να εγκαταλείπει το ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Η έξοδος μίας εταιρείας από το εγχώριο χρηματιστήριο του βάρους που είχε η Coca Cola και που έχει ο Τιτάνας αντίστοιχα έχει πολλές παράπλευρες απώλειες.

    Υπενθυμίζεται ότι η έξοδος της Coca Cola και η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου συνέπεσε με την υποβάθμιση της εγχώριας αγοράς σε αναδυόμενη από αναπτυγμένη από τους δείκτες MSCI το 2013.

    Στο μέτωπο των τραπεζών, ο κλάδος που θα πρέπει να είναι ο βηματοδότης της εγχώριας ανάπτυξης έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις, ενώ  ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης έχει χάσει πάνω από το 30% από την 21η Αυγούστου που η χώρα βγήκε από το μνημόνιο.

    Παρά το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα εξαρτάται όλο και λιγότερα από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) και η πίστη των καταθετών αρχίζει να αποκαθίσταται σιγά σιγά, η αγορά φαίνεται να… φωνάζει για την πιο άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ώστε να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων που ταλαιπωρεί την αγορά από το 2012.

    Την εγχώρια αγορά «στοίχειωσε» και η κατάληξη του πάλαι ποτέ greek success story της Folli Follie, έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα ως προς την αξιοπιστία των ελληνικών μετοχών ενώ και η πρόσφατη εμπλοκή μεγαλοστελέχους της Jumbo σε μία περίεργη υπόθεση πώλησης ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές που εγείρει πολλά ερωτηματικά αναστέλλει κάθε προσπάθεια επενδυτικής… αμνηστίας.



    ΣΧΟΛΙΑ