• ΑΓΟΡΕΣ

    Επανήλθαν οι αγοραστές, διεκδικούν και πάλι τα ηνία της πορείας της αγοράς

    • Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Το αρνητικό πρόσημο του Γ.Δ. της προηγούμενης εβδομάδος (-2,73%)  προκάλεσε εύλογο προβληματισμό.

    Με το ερώτημα αν έφταιξε κάτι περισσότερο από όσα έχουν επισημανθεί, όπως οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος, η ασαφής στάση των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, το τοξικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, το έλλειμμα καταλυτών που συνδυαστικά προκρίνουν τη στάση αναμονής από τους αγοραστές και ευνοούν τη συνέχιση των ρευστοποιήσεων για κλείδωμα κερδών από τους επενδυτές.

    Ωστόσο, η διατήρηση του κρίσιμου ορίου στήριξης των 1379 μονάδων, συνιστούσε ένδειξη για τη διατήρηση των θετικών πτυχών του ελληνικού αφηγήματος σε σχέση με τις μεσοπρόθεσμα θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Αυτά επισημάνθηκαν στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ που παραδοσιακά εκφώνησε ο Γιάννης Στουρνάρας στη φετινή Γ.Σ. Το ΑΕΠ λοιπόν εκτιμά ότι θα αυξηθεί φέτος με ρυθμό 2,3%, με 2,5% το 2025 και με 2,3% το 2026. Ικανοποιητικές επιδόσεις αναμένονται ακόμη για τον πληθωρισμό, το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας να είναι ευνοϊκοί για τη χώρα μας καθώς προβλέπεται εξαίρεση των αμυντικών δαπανών και μη συνυπολογισμός των αναβαλλόμενων τόκων του επίσημου χρέους το 2033 από κρίσιμους δείκτες για την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου.

    Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής ζητεί να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις επισημαίνοντας την πανθομολογούμενη κόπωση και επαναλαμβάνει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων διαπιστώνοντας τον αργό ρυθμό εκταμιεύσεων των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτέλεσμα των χρόνιων παθογενειών της δημόσιας διοίκησης που μάλλον επιδεινώθηκαν από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο βρήκε τον καταλύτη που έψαχνε στην πιθανολογούμενη ένταξή του σε watch list από τους οίκους αξιολόγησης, ώστε να αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την αναβάθμισή του σε ανεπτυγμένη αγορά εντός του 2025. Με τη διαδικασία να προσδοκάται ότι θα συμβάλλει σε αυξημένες τοποθετήσεις από τους διεθνείς επενδυτές, στο βαθμό που η μείωση του ειδικού βάρους του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν αποτελέσει αποθαρρυντικό παράγοντα, όπως επεσήμανε η J.P.Morgan.

    Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. ξεπέρασε τις 1,400 μονάδες και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις επανόδου της ανοδικής κίνησης με στόχο την προσέγγιση του ιστορικά υψηλού των 1,434 μονάδων στις αρχές Μαρτίου. Παράλληλα, συνεχίζεται η καταγραφή ικανοποιητικών εταιρικών μεγεθών για το 2023, ιδιαίτερα ως προς τον κύκλο εργασιών, ενώ ακόμη πιο ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τις χρηματικές διανομές που το 2024 θα ξεπεράσουν αισθητά εκείνες του 2023.

    Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές περιβάλλον το σκηνικό προβληματίζει καθώς παραμένουν οι γεωπολιτικές εντάσεις και  πολλοί αναλυτές, με τον Martin Wolf των F.T. ανάμεσά τους, να επισημαίνουν ομοιότητες της περιόδου του μεσοπολέμου με τα σημερινά δεδομένα καθώς η ανάδυση αυταρχικών ηγετών συνεχίζεται και ο Τραμπ ίσως επανακλεγεί στις ΗΠΑ!

    Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα $90 / βαρέλι απειλώντας να αναρριχηθεί στα 100 δολάρια αφού συντηρούνται οι περιορισμοί του ΟΠΕΚ, τροφοδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν την  επίδοση για το Μάρτιο που αναμένεται λίγο ψηλότερη από το 3,2% του Φεβρουαρίου.

    Δεν είναι επομένως παράδοξο που αρκετές Κεντρικές Τράπεζες αλλά και άλλοι επενδυτές  αγοράζουν χρυσό εκτιμώντας ότι παραμένει ισχυρό επενδυτικό καταφύγιο άξιο επιλογής στους ταραγμένους καιρούς που βιώνουμε. Με τη στρατηγική του stock picking να παραμένει διαζευκτικά η ενδεδειγμένη για την καταγραφή αξιοσημείωτων υπεραξιών, όπως απέδειξε και το φαινόμενο των magnificent 7, των τεχνολογικών κολοσσών δηλαδή,  που εκτόξευσαν τις αποτιμήσεις τους μετά την πανδημία !

    Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley για ελληνικές τράπεζες: Έρχεται re-rating στις τιμές των μετοχών τους

    Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΒΑΞ, CENER, ΕΤΕ 

    ΧΑ: To μεγάλο debate για αναπτυγμένη ή αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ