ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Wall Street: Βαριές απώλειες μετά και την απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ – Εξαϋλώθηκαν τα κέρδη της εβδομάδας
Αν και η εβδομάδα ξεκίνησε θετικά για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς υποχωρεί η αρχική ανησυχία για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, οι αναλυτές εξετάζουν πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να βουλιάξουν τους αμερικανικούς δείκτες.
Ένα από αυτά σύμφωνα με έκθεση των αναλυτών της RBC Capital Markets LLC, εκτιμάει ότι αν ο πληθωρισμός εκτοξευτεί λόγω υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, ο S&P θα μπορούσε να βουλιάξει κατά 20%.
Βουτιά στις 4.800 μονάδες;
Με επικεφαλής την Lori Calvasina, η ομάδα υποστήριξε σε σημείωμά της ότι οι αμερικανικές μετοχές είναι ευάλωτες στην αστάθεια, λόγω της πρόσφατης ανάκαμψης αλλά και των υψηλών τιμών τους.
Σύμφωνα με την RBC, η πορεία των αμερικανικών μετοχών επηρεάζεται άμεσα από την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, ο S&P θα μπορούσε να επιστρέψει στα χαμηλά του Απριλίου, εφόσον οι συγκρούσεις φέρουν αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
Η ανάλυση της RBC δείχνει ότι ο αμερικανικός δείκτης θα μπορούσε να πέσει στις 4.800 μονάδες -σχεδόν 20% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα- μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση ραγδαίας επιτάχυνσης του πληθωρισμού στο 4%, μηδενικής αύξησης των κερδών σε σχέση με το 2024, μόνο δύο μειώσεων των επιτοκίων από την Fed και διατήρησης των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου στα τρέχοντα επίπεδα.
Σε ένα λιγότερο κακό σενάριο, ο δείκτης μπορεί να υποχωρήσει έως και 13%, εάν ξυπνήσουν οι φόβοι για τον πληθωρισμό. «Η σύγκρουση ενδέχεται να προκαλέσει επιπλέον ανησυχία για την ανθεκτικότητα των καταναλωτών, την ευρύτερη οικονομία και την πορεία της Fed, καθώς μια αλλαγή στο αφήγημα της θα φέρει βουτιά στη τιμή των μετοχών.
Προς το παρόν οι αγορές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχες, ύστερα από μία βουτιά στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κι ένα άλμα για το πετρέλαιο, το οποίο όμως διέγραψε σχεδόν τα κέρδη του τη Δευτέρα.
Στο επίκεντρο τα εταιρικά κέρδη
Οι επενδυτές δεν ανησυχούν καθώς μέχρι στιγμής οι κρίσιμες για τον εφοδιασμό ενεργειακές εγκαταστάσεις δεν έχουν δεχτεί πλήγματα.
Ο στόχος της RBC για τον S&P είναι να κλείσει το έτος στις 5.730 μονάδες, περίπου 4% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.
Άλλοι αναλυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών και της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Ο Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley ανέφερε σε σημείωμα του τη Δευτέρα ότι ορισμένοι δείκτες υποδηλώνουν ότι τα κέρδη θα είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο κατά το επόμενο έτος.
Διαβάστε επίσης:
Η Τουρκία στριμώχνεται διπλωματικά και γεωπολιτικά από την πτώση της θεοκρατίας
Κέρδη ρεκόρ για τη ΦΑΓΕ διεθνώς – Ζημιές στην Ελλάδα λόγω δικαστικών προβλέψεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συντριβή Boeing στην Ινδία: Σοκ στις ασφαλιστικές μετά την τραγωδία – Αποζημιώσεις ύψους $475 εκατ.
- Νετανιάχου: Ελέγχουμε εναέρια την Τεχεράνη – Είμαστε κοντά στην εξουδετέρωση πυρηνικών και πυραυλικών εγκαταστάσεων
- Ισραήλ: Οι τρεις τελευταίοι επιβάτες του «Μαντλίν» απελάθηκαν στην Ιορδανία
- Υπουργείο Πολιτισμού: Επιχορηγήσεις ύψους 1.921.000 ευρώ για δράσεις Σύγχρονου Πολιτισμού
