• Ταξιδεύουμε ηλεκτρικά

    Στα Τρίκαλα στα δυο στενά…

    • Τάκης Πουρναράκης

    Πρόκειται για τόπο ευλογημένο που κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων με τους κάμπους, το ποτάμι και το μύλο του.

    Είναι γεγονός πως τα Τρίκαλα έχουν συζητηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια χάρη στο δραστήριο δήμαρχό τους και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου. Κάτι το αυτόνομο λεωφορείο, κάτι τα δίκτυα 5G, κάτι ο μύλος των Ξωτικών, κάτι τα κοινόχρηστα ποδήλατα, κάτι η ηλεκτροκίνηση, η μικρή πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.  Η πρωτεύουσα του Δήμου Τρικκαίων έχει κοντά στους 70χ. κατοίκους και βρίσκεται πολύ κοντά στους βράχους των Μετεώρων αλλά και τη λίμνη Πλαστήρα.

    Στα Τρίκαλα στα δυο στενά…

    Στο Βαρούσι τα γραφικά σοκάκια είναι γνωστά ως «στενά του Σακαφλιά» από το στοίχο του Βασίλη Τσιτσάνη. Εκεί θα βρείτε και το μουσείο Τσιτσάνη με μουσειακή συλλογή και στοιχεία για τον Έλληνα συνθέτη. Το μουσείο έχει δημιουργηθεί στις παλιές φυλακές Τρικάλων. Από το κέντρο της πόλης διέρχεται ο Ληθαίος ποταμός που χωρίζει την πόλης τα δυο. Στις όχθες του έχουν δημιουργηθεί χώροι για περπάτημα αλλά και ξεκούραση, μοναδικής αισθητικής. Αξίζει κανείς να περπατήσει στο κέντρο της πόλης κατά μήκος του ποταμού ή ακόμη και να ποδηλατήσει στην όχθη του. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε πολλά εμπορικά καταστήματα, αλλά και χώρους εστίασης.

    Στα Τρίκαλα στα δυο στενά…

    Από τα Τρίκαλα μπορεί εύκολα κάποιος να πάει στα Μετέωρα και την πόλη της Καλαμπάκας. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι μοναστήρια (Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδας, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου, Αγίου Νικολάου Αναπαυσά), τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

    Στα Τρίκαλα στα δυο στενά…

    Επίσης πολύ κοντά είναι τα χωριά Ελάτη – Περτούλι. Η Ελάτη είναι το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο χωριό της περιοχής ενώ στο Περτούλι λειτουργεί και χιονοδρομικό κέντρο. Θα βρείτε αρκετά καταλύματα στη γύρω περιοχή. Αξίζει να επισκεφτείτε λίγο νοτιότερα και τη λίμνη Πλαστήρα.

    Στα Τρίκαλα στα δυο στενά…

    Στα Τρίκαλα ανθεί η κτηνοτροφία και η γεωργία. Από τα χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα είναι τα γαλακτοκομικά, τα γνωστά χωριάτικα λουκάνικα Τρικάλων και ο τοπικός χαλβάς. Η πόλη έχει δυο σχολές ανώτατης εκπαίδευσης το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Επίσης εδρεύει η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Ταξιδεύουμε ηλεκτρικά εδώ