• Sunlight Recycling: Μονάδα Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου – Κομοτηνή

    Sunlight Recycling: Μονάδα Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου – Κομοτηνή

    Nature First

    Sunlight Group: Στη μάχη της προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος με σημαντικές επενδύσεις στην ανακύκλωση

    • NewsRoom

    Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσμοθετήθηκε το 1972 και από το 1974 εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου ως υπενθύμιση ότι οι ενέργειες όλων για την προστασία από τη ρύπανση και τη διατήρηση του πλανήτη είναι κομβικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, στοχεύει να αφυπνίσει και να ενθαρρύνει τα βήματα που κάνουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία – δύο έννοιες κομβικές στη λειτουργία της Sunlight Group, κορυφαίας εταιρείας τεχνολογίας σε καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και ειδίκευση στην ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας τεχνολογίας μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου.

    Πιο συγκεκριμένα, τόσο η στρατηγική όσο και οι στόχοι της Sunlight Group συνδέονται στενά με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οδηγός της εταιρείας είναι η τεχνολογική καινοτομία και η δέσμευση να συμβάλλει στην απανθρακοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, η Sunlight αξιοποιεί την εκτεταμένη εμπειρία που διαθέτει στην παραγωγή καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και την ανακύκλωση πολύτιμων πρώτων υλών, με τελικό στόχο την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Η δραστηριότητα της Sunlight σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση και η εφαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου της κυκλικής οικονομίας ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ να ανακυκλώνεται το 80% των μπαταριών μολύβδου-οξέος ως το 2030, αλλά και αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιδιώξεις για ανάκτηση Κρίσιμων Πρώτων Υλών.

    Πλανήτης, ανακύκλωση

    Η Sunlight υπερδιπλασιάζει τη δυναμικότητα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή

    Η Sunlight Recycling, μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος της εταιρείας στην Κομοτηνή ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015. Πρόκειται για μία από τις πιο προηγμένες μονάδες του είδους της στον κόσμο, με πιστοποίηση από το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου της ΕΕ (Eco-Management and Audit Scheme – EMAS). Μονάδα-πρότυπο, βρίσκεται επίσης στην κορυφή των σχετικών αυτόνομων εγκαταστάσεων, ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δευτερογενούς μολύβδου στην Ευρώπη.

    Το εργοστάσιο της Κομοτηνής παράγει περισσότερο από το 50% των απαιτήσεων σε μόλυβδο της Sunlight Group για την κατασκευή νέων μπαταριών, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για φυσικούς πόρους, ενώ συνολικά η εταιρεία καλύπτει το 80%+ των αναγκών παραγωγής της από ανακυκλωμένο μόλυβδο. Με τον τρόπο αυτόν, εφαρμόζει στην πράξη το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εφοδιαστική της αλυσίδα.

    Οι προηγμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου εγγυώνται την ασφαλή και «πράσινη» λειτουργία του, καθώς εκπέμπει μηδενικές εκπομπές υγρών, ελάχιστες εκπομπές αερίων που είναι πολύ κάτω από τα όρια της νομοθεσίας και χειρίζεται τα ελάχιστα (<5%) επικίνδυνα στερεά απόβλητα σύμφωνα με βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού.

    Sunlight Recycling: Μονάδα Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου – παραγωγή
    Sunlight Recycling: Μονάδα Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου – παραγωγή

    Από το 2015 έως και το 2021, περισσότεροι από 60.000 τόνοι μπαταριών έχουν υποστεί επεξεργασία στη μονάδα ανακύκλωσης της Sunlight, τροφοδοτώντας την παραγωγή της εταιρείας και όχι μόνο. Και από το 2022, έχουν ανακοινωθεί εκτεταμένες επενδύσεις για τον υπερδιπλασιασμό της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας ως το 2025: από 45.000 τόνους μαλακού μολύβδου και κραμάτων μολύβδου σε 100.000 τόνους. Η εταιρεία θα επενδύσει συνολικά περί τα €10 εκατ. για αύξηση προσωπικού, οικοδόμηση επιπλέον εγκαταστάσεων, προσθήκη υπερσύγχρονου εξοπλισμού, και εγκατάσταση αυτοματοποιημένων διαδικασιών, μηχανημάτων και συστημάτων.

    Η Sunlight τίθεται επικεφαλής του πρωτοποριακού προγράμματος ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου ReLiFe

    Αναγνωρίζοντας την παγκόσμια πρόκληση να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος ανακύκλωσης και των μπαταριών λιθίου, η Sunlight Group ηγείται του καινοτόμου έργου ReLiFe. Πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο που αναπτύχθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας με ακαδημαϊκούς και άλλους εταίρους. Συγκεκριμένα, το ReLiFe χρηματοδοτείται με €3,6 εκατ. από τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης EIT RawMaterials, ενώ οι εταίροι του έργου συνεισφέρουν επίσης με €1,5 εκατ. σε ίδια κεφάλαια.

    ReLiFe (Recycling Lithium Ferrophosphate) σημαίνει Ανακύκλωση Σιδηροφωσφορικού Λιθίου και αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση μιας από τις πιο επιτακτικές ενεργειακές ανάγκες παγκοσμίως: την ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων ανακύκλωσης των μπαταριών ιόντων λιθίου. Των μπαταριών δηλαδή που οδηγούν τις εξελίξεις για την απανθρακοποίηση και την εξασφάλιση ενός αμιγώς ηλεκτρικού μέλλοντος.

    Το ReLiFe ευθυγραμμίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις μπαταρίες και την ανάκτηση κρίσιμων υλών. Πρωταρχικός στόχος του τριετούς έργου είναι η δημιουργία πιλοτικής μονάδας ανακύκλωσης με δυναμικότητα 500 τόνων μπαταριών λιθίου ετησίως στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Sunlight Group στην Ξάνθη. Η πιλοτική μονάδα θα είναι η πρώτη του είδους της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως. Θα ανακυκλώνει μπαταρίες λιθίου-φωσφορικού σιδήρου (LFP) – το είδος, δηλαδή, των μπαταριών λιθίου που η Sunlight Group παράγει στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη και στη νέα εγκατάστασή της στο Mebane της Βόρειας Καρολίνας. Παράλληλα, θα ανακυκλώνει υλικά που δημιουργούνται κατά την παραγωγή πρωτότυπων στοιχείων LFP στην υπό υλοποίηση πιλοτική γραμμή της Sunlight Group, με ποσοστό ανάκτησης >95% και επίπεδο καθαρότητας ανθρακικού λιθίου άνω του 99%.

    Σε συνέχεια της επιτυχημένης λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας ανακύκλωσης, επιπλέον επενδύσεις μπορούν να μεγιστοποιήσουν τη σχετική παραγωγή ώστε να δημιουργηθεί βιομηχανικής κλίμακας εγκατάσταση ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου με ετήσια δυναμικότητα χιλιάδων τόνων. Όπως δήλωσε πρόσφατα στο 8ο Delphi Economic Forum και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, κ. Λάμπρος Μπίσαλας, «Για εμάς είναι σίγουρο ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η Sunlight θα λειτουργήσει εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών λιθίου (…) Είμαστε στη διαδικασία να αναπτύξουμε τη σχετική τεχνολογία στο πλαίσιο του προγράμματος ReLiFe που υλοποιούμε».

    Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κυκλική οικονομία, καθιστώντας δυνατή την ανάκτηση τριών κρίσιμων για την ΕΕ πρώτων υλών που περιέχονται στις μπαταρίες LFP: λίθιο, φωσφορικό σίδηρο και γραφίτης.

    Η Sunlight οδηγεί τις εξελίξεις

    Η Sunlight Group είναι μια ελληνική πολυεθνική, με περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις σε 14 χώρες ανά τον κόσμο και παραγωγή ή συναρμολόγηση μπαταριών στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Με απώτερο στόχο να καθετοποιήσει πλήρως την παραγωγή της και να πρωταγωνιστεί σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς της, η εταιρεία επενδύει στη διαρκή αναβάθμιση εγκαταστάσεων, συστημάτων, αυτοματοποιημένου εξοπλισμού, αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Οι επενδύσεις αυτές υποστηρίζουν περαιτέρω τις δεσμεύσεις και τους στόχους της Sunlight για τη βιωσιμότητα, καθώς όσο καθετοποιείται παραγωγικά, η εταιρεία θα ανακυκλώνει και θα διαφυλάσσει ακόμη περισσότερους φυσικούς πόρους.

    Παραγωγή μπαταριών λιθίου – βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στην Ξάνθη
    Παραγωγή μπαταριών λιθίου – βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στην Ξάνθη

    Όραμα της Sunlight είναι να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας για τη μετάβαση σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον, αναπτύσσοντας εξειδικευμένες, καινοτόμες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις αποθήκευσης ενέργειας που καθιστούν την «πράσινη» ενέργεια πιο αξιόπιστη και προσιτή.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Nature First