• Κάθε μέρα για τη Γη

    Climate Literacy: Ημέρα της Γης και περιβαλλοντικός αλφαβητισμός

    • NewsRoom

    Ένας από τους στόχους του Earth Day Organisation είναι να πραγματοποιήσει μια εκστρατεία για τον Αλφαβητισμό για το Κλίμα.

    Σύμφωνα με τον Earth Day Organisation πάνω από 3 δισεκατομμύρια μαθητές στερούνται περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εγκλωβίζοντας γενιές χωρίς να τις εκπαιδεύσουν στα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

    Το 2020, η EDO ξεκίνησε την εκστρατεία Climate Literacy, παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις που θα συμμετάσχουν στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το 2021 να καταστήσουν τον αλφαβητισμό για το κλίμα βασικό χαρακτηριστικό του σχολικού προγράμματος σπουδών σε όλο τον κόσμο.

    Εκτός από το EARTHDAY.ORG, στους υποστηρικτές περιλαμβάνονται από τα μεγαλύτερα συνδικάτα και συνδικάτα εκπαιδευτικών στον κόσμο έως περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ και εκλεγμένους αξιωματούχους από όλο τον κόσμο.

    Η γνώση είναι δύναμη

    Ο περιβαλλοντικός αλφαβητισμός (ή περιβαλλοντική εκπαίδευση) έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση του ανθρώπου σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον, και να προωθήσει πρακτικές που στοχεύουν στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

    Περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορους τομείς, όπως η αειφορία, η ανακύκλωση, η ενέργεια, η υγεία και η διατροφή. Στόχος του περιβαλλοντικού αλφαβητισμού είναι να ενημερώσει και να εξοπλίσει τους ανθρώπους με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να συμβάλλουν στη διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος, και να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση.

    Ο περιβαλλοντικός αλφαβητισμός προάγει την κατανόηση των βασικών εννοιών της οικολογίας, της βιοποικιλότητας, της βιομηχανικής ανάπτυξης και της βιώσιμης ανάπτυξης και έχει αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μαθαίνουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Τα προγράμματα που προωθεί το Earth Day Organisation

    Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Αγωγής: Το Earth Day Organisation (EARTHDAY.ORG ) εγκαινίασε το Εθνικό Έργο Πολιτικής Αγωγής (NCEP) για να προωθήσει την ανάπτυξη δεξιοτήτων συμμετοχής στα κοινά μεταξύ των νέων, επιλύοντας τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Με τη βοήθεια των δασκάλων και των κοινοτικών οργανώσεων, οι μαθητές αναλαμβάνουν δύσκολα αλλά επιλύσιμα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα με αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Περισσότερα από 50 έργα NCEP έχουν ολοκληρωθεί και σε κάθε περίπτωση οι μαθητές έχουν σημειώσει εντυπωσιακές νίκες.

    Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Πάνω από το 95% των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και εκατομμύρια σχολεία παγκοσμίως γιορτάζουν την Ημέρα της Γης κάθε χρόνο. Το Δίκτυο Εκπαιδευτικών της EDO, που ιδρύθηκε το 2004, παρέχει εκπαιδευτικούς σε 149 χώρες που διοχετεύουν στους μαθητές τις γνώσεις και τις δεξιότητες για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής και κλιματικής παιδείας. Το 2020, ξεκίνησαν τα Σχολεία της Ημέρας της Γης, ένα παγκόσμιο δίκτυο σχολείων που φιλοξενούν προγράμματα περιβαλλοντικής και αστικής εκπαίδευσης – τα οποία αυξάνονται εκθετικά από τη δημιουργία τους.

    Πράσινα Σχολεία: Η EARTHDAY.ORG προωθεί τα Πράσινα Σχολεία και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Για περισσότερα από 25 χρόνια, η EDO παρέχει καλά ερευνημένα, αξιολογημένα από ομοτίμους προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι προσπάθειές μας έχουν φτάσει σε εκατοντάδες χιλιάδες σχολεία στις ΗΠΑ και σε βασικές χώρες του εξωτερικού.

    Το EARTHDAY.ORG ήταν ιδρυτικός εταίρος στη δημιουργία του προγράμματος Green Strides και του βραβείου Green Ribbon Schools μαζί με το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων των ΗΠΑ και το Υπουργείο Παιδείας. Το Πρόγραμμα Σχολείων Green Ribbon, που ξεκίνησε το 2011, είναι το πρώτο ομοσπονδιακό πρόγραμμα που αναγνωρίζει δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κόστος, βελτιώνουν την υγεία των μαθητών και του προσωπικού και παρέχουν διεπιστημονική περιβαλλοντική εκπαίδευση.

    Το EARTHDAY.ORG βοήθησε στην ψήφιση νομοθεσίας που παρέχει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις σε πράσινα σχολεία χαμηλού εισοδήματος στις ΗΠΑ — το πρώτο ομοσπονδιακό πρόγραμμα επιχορήγησης για οικολογικά σχολεία.

    Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα Κάθε μέρα για τη Γη ΕΔΩ