ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η πρωτοβουλία του κέντρου ‘Αρχιμήδης’ ξεκίνησε ως μια σκέψη και σήμερα είναι πραγματικό project, το οποίο έχει εγγυημένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να συγκεντρώσουμε στην Ελλάδα λαμπρά μυαλά τα οποία ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Σε αυτό προσβλέπω και εγώ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση για την ίδρυση της ερευνητικής δομής «Αρχιμήδης» που διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη δεδομένων και τους αλγόριθμους.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι πολλά από τα ζητήματα, τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη άμεσες προεκτάσεις στον τομέα της φιλοσοφίας και ειδικά της ηθικής.
«Η τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει να βλέπουμε διασυνδέσεις εκεί που το μυαλό δεν μπορεί να δει εύκολα και να επεξεργαστεί. Θα αναφέρω τρία παραδείγματα. Το περασμένο καλοκαίρι χρησιμοποιήσαμε αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τεστ εισόδου στην Ελλάδα με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι αν τα κάναμε τυχαία. Σκεφτείτε τις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα της συλλογής φορολογικών εσόδων, ώστε να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ώστε να ρυθμίζουμε τη λειτουργία των φαναριών στους δρόμους και να αντιμετωπίζουμε την κίνηση στην Αθήνα. Πάρα πολλά πεδία υπάρχουν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι προσβλέπει σε διάλογο με τους κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου για ζητήματα δεδομένων που άπτονται με τα ζητήματα της δημοκρατίας.
«Η δυνατότητα να έχουμε ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα συγκεντρώνει τα καλύτερα μυαλά στη Ελλάδα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είναι σημαντική προίκα για τη χώρα, όραμα που γίνεται πράξη και δεν μπορώ παρά να είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος με τις προοπτικές που αυτή η νέα προσπάθεια ανοίγει» συμπλήρωσε.
«Έχουμε στην Ελλάδα οικοσύστημα εταιρειών που αναπτύσσουν προϊόντα και εφαρμογές για την παγκόσμια αγορά. Ελληνικές δουλειές, ελληνικές προοπτικές για τους Έλληνες αποφοίτους από τα εξαιρετικά πανεπιστήμιά μας» πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει λύση σε πρόβλημα «το οποίο εμείς το αντιμετωπίζουμε με κλασικά εργαλεία».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα ενός τέτοιου κέντρου να κάνει τις κρίσεις του απολύτως αντικειμενικά και αξιοκρατικά χωρίς παρεμβάσεις. «Θέλουμε να κρίνεται η ποιότητα της δουλειάς και η δική σας παρουσία είναι τεράστιο εχέγγυο αξιοκρατίας», τόνισε.
Διαβάστε ακόμη:
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρωθυπουργό – Τι συζήτησαν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζέι Ντι Βανς: Θα θεσπίσουμε σύστημα κατώτατων τιμών για τα κρίσιμα ορυκτά
- Propeller Club: Τιμητική διάκριση της Capital Link – Αναγνώριση του Νικόλα και της Όλγας Μπορνόζη
- Ρωσία: Σε χαμηλό 5ετίας τα έσοδα από το πετρέλαιο – Πίεση στα ταμεία του κράτους
- CNN: Αφρικανοί καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν από τη Ρωσία και στάλθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία – Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.