ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωδικαστήριο για «Pfizergate»: Ήττα της Κομισιόν που μπλόκαρε την πρόσβαση στα μηνύματα της φον ντερ Λάιεν – Τι απάντησε η Επιτροπή
Πόσο απέχει η επιστροφή στην κανονικότητα; Σε αυτό το ερώτημα απαντά το διεθνούς κύρους βρετανικό περιοδικό «Economist».
Σύμφωνα με το περιοδικό, η επιστροφή στην κανονικότητα για την ανθρωπότητα έχει επιτευχθεί μόνο κατά το ήμισυ και υπάρχει αρκετός ακόμη δρόμος για να διανυθεί, μέχρι τα πράγματα επιστρέψουν στην προ πανδημίας κατάστασή τους. Αυτό προκύπτει από το Δείκτη Κανονικότητας (Normalcy Index), ο οποίος δίνει μία σφαιρική εικόνα για το πόσο φυσιολογικά εξελίσσονται τα πράγματα στην κοινωνία, στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Με αφετηρία το 100 πριν την πανδημία (πλήρης κανονικότητα), ο δείκτης έπεσε στο 80 τον Μάρτιο του 2020, καταβαραθρώθηκε στη συνέχεια στο 35 (το χαμηλότερο επίπεδό του) καθώς η COVID-19 εξαπλώθηκε παγκοσμίως, ενώ από πέρυσι τον Ιούλιο κυμαίνεται γύρω στο 60. Σήμερα βρίσκεται στο 66 (παγκόσμιος μέσος όρος), πράγμα που υποδηλώνει ότι έχει καλυφθεί το μισό χαμένο έδαφος από άποψη επιστροφής στην κανονικότητα.
Οι ΗΠΑ έχουν δείκτη 73, η Ευρωπαϊκή Ένωση 71 και η Αυστραλία 70. Πιο κοντά στην κανονικότητα βρίσκονται κατά σειρά το Χονγκ Κονγκ (96,3), η Νέα Ζηλανδία (87,8), το Πακιστάν (84,4), η Νιγηρία (84,1) και η Ουκρανία (83,6). Το Ισραήλ, με το πολύ προχωρημένο πρόγραμμα εμβολιασμών, αξιολογείται στην ένατη θέση με 80,4.
Τρεις άξονες
Ο Δείκτης Κανονικότητας βασίζεται, κυρίως, σε τρεις άξονες δραστηριότητας: Τα ταξίδια-μετακινήσεις, τον ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και την εμπορική δραστηριότητα. Ο Δείκτης αναλύει στοιχεία από 50 χώρες που καλύπτουν το 76% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ (η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται σε αυτές).
Από τους επιμέρους υποδείκτες φαίνεται πως επιστροφή στην κανονικότητα διεθνώς έχει επιτευχθεί σχεδόν πλήρως όσον αφορά την ελευθερία εξόδου από το σπίτι (δείκτης 95) και ακολουθούν η κανονικότητα στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων (91), στην εργασία στο γραφείο (80) και στη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς (80).
Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr
Διαβάστε ακόμη:
COVID-19: Τα 5 ηθικά ζητήματα που ανέδειξε η νόσος
Κορονοϊός: Ποια είναι η μετάλλαξη Λάμδα που προβληματίζει τους επιστήμονες
Κορονοϊός: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Johnson κατά της μετάλλαξης Δέλτα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο διπλός έρωτας του Γουόρεν Μπάφετ: Πώς η γυναίκα της ζωής του τον άφησε… για να τον σώσει και το απρόσμενο τρίγωνο που έκρυβε το μυστικό της επιτυχίας του
- Πέτρα Έκλεστοουν: Η «χρυσή κληρονόμος» πουλά την υπερπολυτελή έπαυλη των 42 εκατ. ευρώ που έγινε talk of the town στο LA – MononewsTV
- ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS για δήθεν επιδότηση πρόνοιας
- Ρωσία: «Κλόουν», «αποτυχημένος», «αξιολύπητος» ο Ζελένσκι
