• Πολιτική

    Σήμα για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και «διευκολύνσεις» σε εμβολιασμένους από Μητσοτάκη – Τι θα επιτρέπεται

    • Νένα Σώκου
    Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύγχρονοι και αποτελεσματικοί ποινικοί κώδικες τίθενται σε διαβούλευση

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Για τα καλά μπήκε από χθες στο τραπέζι η συζήτηση για τα προνόμια -ή διευκολύνσεις, όπως είπε ο πρωθυπουργός- σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί, από τότε που όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που θέλουν να κάνουν.

    Σε δύο τοποθετήσεις του χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε τον τόνο προαναγγέλλοντας και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ο χρόνος για την εφαρμογή των διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους τοποθετείται το φθινόπωρο, όταν οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.

    Μιλώντας το απόγευμα στο ψηφιακό συνέδριο «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security» είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, ότι δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας».

    Και νωρίτερα στην Βουλή, κατά την συζήτηση για την ψήφιση του ψηφιακού πιστοποιητικού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η συζήτηση για τις διευκολύνσεις θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα».

    Εκτός από την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης οι πλήρως εμβολιασμένοι προβλέπεται να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες, θέατρα και σινεμά, καθώς και στα γήπεδα από την νέα αγωνιστική περίοδο.

    Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια και για τις ηλικίες 18 έως 24, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο μήνα. Οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, εποχή κατά την οποία πολλές δραστηριότητες θα αρχίσουν να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένει και την γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής, προκειμένου να καταρτίσει πλήρως την πολιτική της. Η γνωμοδότηση θα δοθεί στη δημοσιότητα και έπειτα έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

    Εξάλλου χθες ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ειδικά στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους σε γηροκομεία.

    Ένα ερώτημα είναι εάν ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός και για άλλες επαγγελματικές ομάδες.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία στην διάρκεια της συζήτησης που είχε χθες με τον πρωθυπουργό επισήμανε ότι το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. «Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας» τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Ουδείς θα μπορεί να απαγορεύσει σε επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους

    Μητσοτάκης: Διευκολύνσεις σε πλήρως εμβολιασμένους όταν όλοι θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλιο



    ΣΧΟΛΙΑ