• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Με την πρώτη δόση εμβολίου προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ στους 18-25 ετών

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Νέα πολιτική πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την ενίσχυση των εμβολιασμών, ειδικά στους νέους.

    Ανακοίνωσε ότι οι νέοι από 18 ως 25 ετών με την πρώτη δόση του εμβολίου θα παίρνουν μια προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ, για χρήση σε ταξίδια και πολιτιστικά δρώμενα. Το μέτρο θα αφορά σε 940.000 νέους, γεννημένους από το 1996 έως το 2003.

    «Σήμερα ήρθε η ώρα η Πολιτεία να επιβραβεύσει αυτούς που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα, από 18 ως 25 ετών τα παιδιά που επί τόσους μήνες έχασαν πολλά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Από σήμερα ανοίγεται στους νέους ένα ακόμη παράθυρο ελευθερίας: με την πρώτη δόση θα αποκτούν μια προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ, πρόσθεσε.

    «Αφορά όλους όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά και αυτούς που θα εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές. Πρόκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δέλτα. Eίναι οι νέοι λοιπόν που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό, πατώντας γκάζι προκειμένου να φτάσουμε στο 70, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μία ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους».

    Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο. Η κάρτα θα ονομάζεται freedom pass».

    Η πρωτοβουλία λέγεται freedom pass και οι νέοι θα την χρησιμοποιούν σε ταξίδια και για συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Πρόκειται για χρεωστική ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού.

    Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, «ενθαρρύνουμε τους νέους να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες». Η «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν.

    Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπόριου, e shops, αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.

    Τέλος, η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

    Όλες οι λεπτομέρειες του Freedom Pass

    Ανοίγοντας την παρουσίαση ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιασμού λέγοντας ότι περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και σχεδόν 3,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

    «Εδώ να επαναλάβουμε ότι χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού και στην ευρεία χρήση των self-test την προηγούμενη περίοδο σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μία ραγδαία αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου των θετικών κρουσμάτων, των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών στη χώρα μας, της τάξης του 75% έως 80%.

    Συγκρίνοντας τις εμβολιαστικές επιδόσεις της χώρας μας με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα εμβολιάζει περίπου 100.000 πολίτες ημερησίως. Περισσότερους δηλαδή από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο και βρίσκεται στην 7η θέση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

    Ήδη από τις 19 Ιουνίου η πλατφόρμα εμβολιασμού έχει ανοίξει πλέον σε όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας. Υπάρχει πλέον πληθώρα εμβολίων mRNA για κάθε πολίτη άνω των 18 ετών προκειμένου να κλείσει το ραντεβού του ακόμη και αύριο, αν επιλέξει να επισκεφτεί σήμερα την πλατφόρμα.

    Ωστόσο, καθώς πλέον έχουμε περάσει σε μία νέα περίοδο όπου η καθολικότητα της πρόσβασης στο εμβολιασμό είναι εξασφαλισμένη, απαιτείται και μία αναπροσαρμογή στη στρατηγική μας που θυμίζω ότι έχει σαν στόχο την επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 80%.

    Σήμερα με βάση τα κλεισμένα ραντεβού που βλέπουμε στη βάση δεδομένων της επιχείρησης Ελευθερία, το 35%του γενικού πληθυσμού ή το 42% του ενήλικου πληθυσμού, θα έχει ολοκληρώσει και με τις δύο δόσεις τον εμβολιασμό του έως το τέλος Ιουνίου και αντίστοιχα το 48% του γενικού πληθυσμού ή το 57% του ενήλικου πληθυσμού, έως το τέλος Ιουλίου.

    Καθώς η ύφεση της πανδημίας δίνει μία επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας και εφησυχασμού, είναι σημαντικό να πούμε ότι η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει και ότι οι ασφαλείς πολίτες, είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες.

    Για την επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας, απαιτείται μια συμπληρωματική στρατηγική που θα παρουσιάσουμε σήμερα και θα εξειδικεύσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες με στόχο να μην κάνουμε κοιλιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο ρυθμό εμβολιασμού, και να πείσουμε όσο περισσότερους πολίτες γίνεται να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους.

    Αυτή η στρατηγική της κλιμακούμενης πρωτοβουλίας, όπως μας την έχει εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες.

    Πρώτος πυλώνας, εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ειδικών ομάδων του πληθυσμού που πραγματοποιούνται ήδη και θα συνεχίσουν να γίνονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

    Δεύτερος πυλώνας συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης υπέρ του εμβολιασμού, για τα οποία θα μιλήσουμε και σήμερα και τέλος, την πρόβλεψη της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών, που θα εξετάσουμε σε επόμενο χρόνο, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής».

    Θεοχάρης: Παρών το υπουργείο Τουρισμού

    «Παρών» στην προσπάθεια διάδοσης του εμβολιασμού στον πληθυσμό της χώρας δηλώνει με τη σειρά του και το υπουργείο Τουρισμού, όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στη παρουσίαση στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αναφερόμενος στην δράση χορήγησης προπληρωμένης κάρτας, ποσού 150 ευρώ για τους νέους πολίτες 18-25 ετών, με την κωδική ονομασία Freedom Pass, ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι είναι πρόκληση-πρόσκληση για επιστροφή στην κανονικότητα και κάλεσε τους νέους πολίτες να την αποκτήσουν.



    ΣΧΟΛΙΑ