• Πολιτική

    Ποιες «ελευθερίες» συζητά η κυβέρνηση για τους πλήρως εμβολιασμένους – Τη Δευτέρα ανακοινώσεις


    Με μια νέα καμπάνια για τον εμβολιασμό, που θα τρέξει το επόμενο διάστημα, αλλά και με σειρά έξυπνων μέτρων η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στους πολίτες που διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν, ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να επανέλθει σταδιακά η κανονικότητα τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική ζωή.

    Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με το σχέδιο για την άρση περιορισμών σε εμβολιασμένους, θέτοντας σε εφαρμογή τις διευκολύνσεις από τον Ιούλιο.

    Η κεντρική ιδέα του μοντέλου είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής επισκεψιμότητας -κυρίως οι ανοιχτοί- σε δύο ταχύτητες και να είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτητών το πώς θα ενεργούν.

    Πιο συγκεκριμένα, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους, οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.

    Ωστόσο, εάν ο κάθε υπεύθυνος επιλέξει να απευθυνθεί τόσο σε εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους, τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

    Εξαίρεση θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ο πολίτης, όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ.

    Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

    Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται και για τους κλειστούς χώρους, κυρίως της εστίασης.

    Ανέβασαν ταχύτητα οι εμβολιασμοί

    Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, πραγματοποίηθηκαν περισσότεροι από 103.000 εμβολιασμοί με «πρωταθλήτρια» την Θεσσαλονίκη.

    Μέχρι στιγμής, μία δόση του εμβολίου έχουν λάβει 4.714.326 πολίτες. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι 3.534.001.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν οι Θεσσαλονικείς.

    Συνολικά, έχουν γίνει 871.473 εμβολιασμοί στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα. Με βάση τα ενημερωμένα στοιχεία, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 390.625, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στον κεντρικό τομέα Αθηνών ανέρχεται σε 379.010.

    Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα επιδημίας στη χώρα είναι ο εμβολιασμός, ώστε να υπάρξει μια «ασπίδα» ενάντια στη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία εξελίσσεται σε σημαντική απειλή.

    «Είναι σίγουρο ότι θα κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και στην Ελλάδα», δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

    «Το έχει πει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την πρόληψη των νοσημάτων ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου σε όλες τις χώρες της Ε.Ε και θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως το 4ο αυτό κύμα κορονοϊού θα πλήξει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί και τους ανοσοκατασταλμένους που δεν τους έχουν πιάσει οι 2 δόσεις.

    Μάλιστα σημείωσε πως ίσως θα πρέπει να επισπευθεί η τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους για να προστατευτούν, ενώ τόνισε πως θα είναι μικρά τα προβλήματα για τους εμβολιασμένους.

    Υπογράμμισε πως τώρα στόχος στην χώρα μας είναι το 70% του πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου μέσα στον Ιούλιο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα σχολεία – Αύριο τα αποκαλυπτήρια από Μητσοτάκη και Κεραμέως

    Αντώνης Λυμπέρης: Έβαλε το χέρι στην τσέπη από τον φόβο του πλειστηριασμού



    ΣΧΟΛΙΑ