ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η σταδιακή επανέναρξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων, την οποία ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, «πρέπει να διεξαχθεί με τρόπο προσεκτικό και ελεγχόμενο», εάν θέλουμε να αποφύγουμε ένα «ενδεχόμενο τέταρτο κύμα» της επιδημίας Covid-19, συστήνει σήμερα το Επιστημονικό Συμβούλιο της Γαλλίας.
Το όργανο που συμβουλεύει την κυβέρνηση στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης συστήνει συγκεκριμένα να περιμένει «ένα επίπεδο εμβολιασμών στα 35 εκατομμύρια πολιτών με μια πρώτη δόση», το οποίο αναμένεται να επιτευχθεί στα τέλη Ιουνίου και μια πραγματική μείωση της έντασης στα νοσοκομεία προτού άρει σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα ελέγχου της επιδημίας.
Με τίτλο «Άνοιξη 2021: για ένα προσεκτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα με υγειονομικούς στόχους», η γνωμοδότηση αυτή διαβιβάστηκε στην κυβέρνηση χθες το βράδυ και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σήμερα.
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ένα χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, σε τέσσερα στάδια, που εκτείνονται από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου. Το επόμενο στάδιο, η 19η Μαΐου, προβλέπει κυρίως το άνοιγμα του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων, των εξωτερικών χώρων καφέ και εστιατορίων, των κινηματογράφων και του θεάτρου, όπως και την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 21.00 από 19.00 που ισχύει σήμερα.
«Η επανέναρξη» των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων «μοιάζει επιθυμητή και ταυτόχρονα απαραίτητη», καθώς «ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες και δίνει μια προοπτική στο σύνολο της κοινωνίας, μια προοπτική της οποίας τα ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη είναι αναμφίβολα τεράστια», υπογραμμίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο.
Όμως, το εν λόγω όργανο διερωτάται για την «προσωρινότητα της διαδικασίας» και εκτιμά ότι πρέπει «επιτακτικά» να συνοδεύεται από «υγειονομικούς δείκτες», την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων και των ασθενών που νοσηλεύονται καταγράφει, ναι μεν, πτώση, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Εάν «κατά τη διάρκεια του ανοίγματος», η κυκλοφορία του ιού σταθεροποιηθεί σε μια «επίπτωση μικρότερη των 100» κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα, «ήτοι 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα» (έναντι περίπου 20.000 σήμερα), «οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ πιο εύκολοι για να τους διαχειριστούμε». Στην αντίθετη περίπτωση, θα «είναι πολύ αβέβαιοι», σημειώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο.
«Μια βεβιασμένη έξοδος» από τα περιοριστικά μέτρα θα μπορούσε να προκαλέσει «την εμφάνιση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021 ενός ενδεχόμενου 4ου κύματος», τονίζεται στη γνωμοδότηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Οι traders βλέπουν πιθανότητα 50% για τρίτη μείωση επιτοκίων από τη Fed το 2026
- Βουλή: Με 158 ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας
- F1 Μπαχρέιν, δοκιμές, 3η μέρα: Ταχύτερος ο Αντονέλι
- Capital Clean Energy Carriers: Προχωρά σε Α.Μ.Κ έως 250 εκ. ευρώ – Από 18/2 η Δημόσια Προσφορά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.