• Διεθνής πολιτική

    Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στα ταξιδιωτικά πιστοποιητικά για να ανοίξουν τα καλοκαιρινά ταξίδια

    • NewsRoom


    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ξεκινήσουν τα ταξιδιωτικά πιστοποιητικά COVID ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός αυτό το καλοκαίρι.

    Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, νοσήσει από COVID-19 ή με αρνητικά τεστ να ταξιδέψουν πιο εύκολα στην ΕΕ, όπου οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία για περισσότερο από ένα χρόνο.

    Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να προετοιμάσουν το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», δήλωσε έγγραφο που επικυρώθηκε από εθνικούς απεσταλμένους και έχει στην κατοχή του το Reuters.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του μέσα σε αυτόν τον  μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.

    Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται παραλλήλως για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», αναφέρεται στην απόφαση των 27 της ΕΕ, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.

    Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει διατάξεις κατά των διακρίσεων εις βάρος εκείνων που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και επιτρέπει μια σειρά από τεστ για να αποδειχθεί η ανάρρωση.

    Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, ορισμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.

    Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.

    Διαβάστε ακόμα:

    Reuters: Η Ελλάδα αίρει την υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες από ΕΕ και άλλες 5 χώρες



    ΣΧΟΛΙΑ