• Διεθνής πολιτική

    «Φωτιά» στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις: Ο Μπάιντεν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, λέει η Μόσχα

    • NewsRoom
    O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε καρέκλα στον Λευκό Οίκο φορώντας μάσκα προστασίας

    Τζο Μπάιντεν (EPA/Doug Mills / POOL μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να ανακαλέσει τις αβάσιμες κατηγορίες του ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ένας δολοφόνος, δήλωσε Ρώσος κορυφαίος αξιωματούχος, μία ημέρα μετά την ανάκληση του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

    Χθες σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC, ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «δολοφόνος» και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την παρέμβασή της στις αμερικανικές εκλογές.

    Οι δηλώσεις Μπάιντεν ήρθαν την ίδια ημέρα με την δημοσιοποίηση μη διαβαθμισμένης έκθεσης από το γραφείο του διευθυντή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν έδωσε την έγκρισή του σε επιχειρήσεις επιρροής του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον.

    Οι δηλώσεις Μπάιντεν είναι απαράδεκτες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπος της ρωσικής Άνω Βουλής, Konstantin Kosachyov, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της «δεν θα είναι η τελευταία, εκτός κι αν υπάρξει μια εξήγηση και μια απολογία από την αμερικανική πλευρά» πρόσθεσε ο ίδιος.

    Πάντως, αναλυτές χαρακτηρίζουν χαμηλών τόνων την αντίδραση, ενώ σχολιάζουν επίσης ότι δεν προέρχεται από υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανακαλεί στην Μόσχα τον πρεσβευτή Ανατόλι Αντόνοφ για διαβουλεύσεις.

    Προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «μη αναστρέψιμης επιδείνωσης των σχέσεων» με την νέα αμερικανική διοίκηση, το ρωσικό ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Μόσχα ελπίζει να αναστραφεί το καθοδικό σπιράλ.

    Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι και συνεργάτες του Πούτιν ήδη ζουν υπό το βάρος αμερικανικών κυρώσεων εξαιτίας των ρωσικών παρεμβάσεων στις εκλογές, επιθέσεων σε πολιτικούς αντιπάλους και της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ουκρανία, περιορίζοντας τις επιλογές του Μπάιντεν για νέους στόχους.

    Ο Πούτιν γιορτάζει την έβδομη επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας σήμερα, Πέμπτη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λευκός Οίκος: Η Ρωσία είναι υπόλογη για τις πράξεις της

    Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Η Μόσχα ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Ουάσιγκτον



    ΣΧΟΛΙΑ