• Τράπεζες

    Πώς η εθελούσια έκανε την Eurobank τράπεζα των millennials

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας: Εντός των επόμενων 15-18 μηνών η επενδυτική βαθμίδα

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας


    Τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας εργαζομένων – που είναι τα  40 έτη – έχει η Eurobank, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου. Και έτσι είναι η «νεαρότερη» τράπεζα στο ελληνικό banking.

    Το πρόγραμμα έληξε χθες και σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr  θα το λάβουν τελικά 750 εργαζόμενοι, από 700 που ήταν ο αρχικός μέγιστος αριθμός.

    Αυτό σημαίνει ότι αποχωρεί το 10% του πληθυσμού της τράπεζας, με τον μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων που λαμβάνουν την εθελούσια να είναι τα 50 έτη.

    Επίσης το ποσοστό είναι σχεδόν 50%-50% στις αποχωρήσεις γυναικών και ανδρών.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 50% αυτών που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας, θέλουν να λάβουν το σύνολο του ποσού εφάπαξ, και το άλλο 50% συμμετέχει μέσω των εναλλακτικών που είναι οι μακροχρόνιες άδειες για 2 ή 5 χρόνια.

    «Πάντα είχαμε τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας εργαζομένων» λέει στο mononews.gr στέλεχος της Eurobank και σημειώνει: με την ολοκλήρωση της εθελούσιας ο μέσος όρος ηλικίας πέφτει στα 40 έτη». Μάλιστα  απαντώντας σε σχετικό ερώτημα λέει  πως «ναι, θα γίνουν προσλήψεις, θα μπει νέο αίμα στην τράπεζα».

    Και στο ερώτημα του mononews.gr πόσοι τελικά θέλησαν να πάρουν το πρόγραμμα εθελούσιας, λέει πως: Οι αιτήσεις θα ξεπερνούσαν τις 900, αν δεν σταματούσαμε το πρόγραμμα την περασμένη βδομάδα για το δίκτυο (retail) στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

    Η ανθρωπογεωγραφία της τράπεζας λοιπόν αλλάζει, και οι millennials (όσοι γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1980-1996), δηλαδή οι σημερινοί 40άρηδες αναλαμβάνουν να «τρέξουν»,  από θέσεις ευθύνης, την επόμενη μέρα της τράπεζας. Οι Millennials ή αλλιώς Generation Y, είναι εθισμένοι στην τεχνολογία, είναι η  high-tech γενιά που καλείται να υπηρετήσει τη νέα ψηφιακή εποχή.

    Η ευρεία αποδοχή του προγράμματος εθελούσιας έχει εκπλήξει όχι μόνο την Διοίκηση της Eurobank, αλλά και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών, οι οποίες σύντομα αναμένεται να ανακοινώσουν δικά τους προγράμματα.

    Βέβαια το πρόγραμμα ήταν γενναιόδωρο και ελκυστικό καθώς απευθυνόταν σε όλους τους εργαζόμενους αρκεί να είχαν  συμπληρώσει 5 έτη υπηρεσίας στην τράπεζα. Παίρνουν  45 μισθούς με μέγιστο τις 150.000 ευρώ -το ποσό για κάποια μικρή κατηγορία  μπορεί να φτάσει ως 250.000.

    Το πρόγραμμα εθελούσιας που θα αποτελέσει «οδηγό» και για τις υπόλοιπες τράπεζες περιλάμβανε:

    – Εφάπαξ παροχή Α (για όσους δηλώσουν έως 27.09.2020): Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν 45 μηνιαίους μισθούς ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν απασχολούνται εκτός Αττικής λαμβάνουν  επιπλέον 5 μισθούς. Στους συμμετέχοντες με παιδιά θα καταβληθούν επιπλέον δύο μισθοί για κάθε τέκνο που την 1/9/2020 δεν είχε συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας του. Το ανώτατο όριο είναι οι 150.000 ευρώ.

    – Αναγκαστική άδεια δύο ετών με καταβολή επιπλέον εφάπαξ ποσού. Οι ενδιαφερόμενοι θα λαμβάνουν το 70% του μικτού μισθού που είχαν την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και το 100% του τυχόν δικαιούμενου επιδόματος γέννησης τέκνων. Η τράπεζα θα καταβάλλει στους ασφαλιστικούς φορείς τις ανάλογες εργοδοτικές εισφορές. Επιπρόσθετα, θα καταβληθεί ποσό που θα αντιστοιχεί στο 60% του μικτού ποσού του εφάπαξ της Επιλογής Α ως οικειοθελής αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης, το οποίο θα καταβληθεί κατά την έναρξη της αναγκαστικής 2ετούς άδειας. Ανώτατο όριο είναι οι 150.000 ευρώ.

    -Αναγκαστική άδεια πέντε ετών. Όσοι επιλέξουν αυτό το πρόγραμμα θα λαμβάνουν το 80% του μικτού μισθού που είχαν την 1η Σεπτεμβρίου 2020, για τα πρώτα 2 έτη, το 65% το τρίτο έτος και το 50% τα δύο τελευταία έτη. Επιπρόσθετα θα λάβουν το 30% του μικτού ποσού του Εφάπαξ της Επιλογής Α, σύμφωνα με τους εκεί περιορισμούς του ανώτατου και κατώτατου ορίου, και στο 50% επί της αποζημίωσης καταγγελίας του Ν. 4093/2012 (Ν.4194/2013 για τους δικηγόρους).

    – Εφάπαξ παροχή Β (για όσους δηλώσουν συμμετοχή από Δευτέρα 28.9.2020 έως και Παρασκευή 2.10.2020). Θα καταβάλλεται το ποσό της αποζημίωσης καταγγελίας του Ν. 4093/2012 (Ν. 4194/2013 για δικηγόρους), όπως είχε διαμορφωθεί κατά την 1.9.2020, χωρίς οποιεσδήποτε μειώσεις, προσαυξημένη κατά 50% ως οικειοθελής αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης. Ανώτατο όριο είναι οι 250.000 ευρώ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ