• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Μέχρι 8% η ύφεση στην Ελλάδα-Δεν έχω κανένα θησαυροφυλάκιο στο γραφείο μου 

    • NewsRoom
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Την ικανοποίησή του για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο από τη χτεσινή δημοπρασία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η “χώρα τολμά και βγαίνει στις αγορές”.

    «Το πόσο που εισέπραξε η Ελλάδα φτάνει τα 3 δισ. – εξαιρετικά σημαντικό», όπως είπε σε αυτή τη συγκυρία.

    Μάλιστα ανέφερε και τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού, αφού το Μάρτιο του 2019, σε αντίστοιχη έξοδο στις διεθνείς αγορές ανέρχονταν στα 3,9% και τώρα ήταν μόλις 1,5%.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο OpenTV, στο θέμα της ύφεσης λέγοντας πως τα δεδομένα δείχνουν πως στη χώρα θα κλείσει στο 8%, σημείωσε πως τέσσερις οίκοι αξιολόγησης παρουσιάζουν τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας τις τελευταίες ημέρες, ενώ αναφέρθηκε και στη θετική γνώμη του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας πως μέσα στην ημέρα θα υπάρξει και η σχετική τηλεδιάσκεψη.

    Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας θέλοντας να τονίζει τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας πάρα τις τεράστιες αντιξοότητες λόγω της πανδημίας, ανέφερε χαρακτηριστικά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ που για τέταρτη φορά προχώρησε σε εκ νέου εκτίμηση της ύφεσης, καθώς και του ομολόγου του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας κ. Λεμέρ για το ποσοστό ακόμη περισσότερο αρνητικό για την ύφεση.

    Πάντως ο κ. Σταϊκούρας ήταν επιφυλακτικός αναφορικά με τη χρηματοδότηση από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, επισημαίνοντας πως η εκταμίευση των σημαντικών πόρων αναμένεται όχι μέσα στη χρονιά, αλλά από το 2021.

    Εξηγώντας τη διαδρομή για τη ρευστότητα και τις δαπάνες ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως από τον Ιούλιο μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών από το πρόγραμμα SURE της ΕΕ, τη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι όλα τα προγράμματα των δημοσίων επενδύσεων θα μπορεί να σταθεί η ελληνική οικονομία.

    Πάντως απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Σταϊκούρας είπε: Δεν έχω κανένα θησαυροφυλάκιο στο γραφείο μου για να λεφτά.

    Επίσης, σημείωσε πως η χτεσινή απόδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν απέναντι στη χώρας οι διεθνείς αγορές, την ώρα που κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει την ακριβή έκταση της κρίσης.

    Ο υπουργός Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα είπε επίσης πως μέσα στην εβδομάδα θα πιστωθούν  στους λογαριασμούς τα πόσα των 800 και 534 ευρώ όπως προβλέπεται για την ενίσχυση των δικαιούχων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν αποκλείει και τοπικά lockdown, εάν κι εφόσον το ζητήσουν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας.

    Τέλος ανέφερε ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την «Επιστρεπτέα ΙΙ» κι εντός της ημέρας θα υπάρξει οδηγία από την ΑΑΔΕ.

    Όπως εξήγησε ο δεύτερος κύκλος θα είναι υπερδιπλάσιας αξίας ξεπερνώντας τα 1,4 δισ. ευρώ ενώ επισήμανε ότι επιχειρείται να γίνουν αποδεκτές και ατομικές επιχειρήσεις, αρκεί να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα να έχουν ταμειακή μηχανή.

    Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ η οποία θα περιγράφει το πώς ακριβώς θα γίνει ο συμψηφισμός της έκπτωσης του 25% σε όσες εταιρείες προχώρησαν σε εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ Μαρτίου. Ανέφερε ότι η εν λόγω εγκύκλιος αφορά σε 160.000 εταιρείες που έκαναν χρήση του εν λόγω μέτρου.



    ΣΧΟΛΙΑ