• Οικονομία

    «Ευχαριστώ δεν θα πάρω», η στάση της Ελλάδας για τα δάνεια του ESM

    Έρχεται και νέα εκτόξευση του πληθωρισμού

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Στην άκρη (του ΕSM) υπάρχουν 3,88 δις. ευρώ και βρίσκονται στην διάθεση της Ελλάδας να τα αξιοποιήσει για λόγους που συνδέονται με τον κορωνοϊό μέχρι τέλος του 2022. Η απόφαση εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και μόνο.

    Αυτή είναι η ουσία της χθεσινής απόφασης του Eurogroup, που αφορά στην χορήγηση δανείων που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας της ευρωζώνης. Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ της χώρας μας διαμορφώθηκε στα 194 δις. ευρώ στο τέλος του 2019, όπου και τα επίσημα στοιχεία, η χρηματοδότηση που αντιστοιχεί στην Ελλάδα, αν αξιοποιήσει το πακέτο, ανέρχεται σε 3,88 δις. ευρώ και με επιτόκιο, όπως αναφέρουν πηγές στο ΥΠΟΙΚ, ελάχιστα πάνω από το 0.

    Εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση όμως, είναι ότι τόσο τα κεφάλαια που αναλογούν στη χώρα μας για την απασχόληση, το γνωστό SURE, ύψους 1,5 δις. ευρώ, όσο και του ESM δεν παύουν να αποτελούν δάνεια, τα οποία προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος. Που σημαίνει ότι η χώρα θα επιβαρυνθεί – χρεωθεί με επιπλέον 5,38 δις. ευρώ.

    Προβληματισμός, επίσης, υπάρχει και για τα δάνεια ύψους σχεδόν 2,5 δις. ευρώ που θα κατευθυνθούν προς τις επιχειρήσεις από την ΕΤΕπ για την ρευστότητα της αγοράς. Δεν έχει διευκρινιστεί το επιτόκιο, ενώ είναι γνωστό ότι τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις δεν είναι… δωρεάν, αφού έχουν επιτόκιο πάνω από 2,2%.

    Δεν είναι τυχαίο, ότι ο υπουργός των Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, πριν από το Πάσχα, στο Eurogroup της 9ης Απριλίου είχε χαρακτηρίσει την απόφαση για χρηματοδότηση με 540 δις. ευρώ των χωρών – μελών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, απλώς ως ικανοποιητική. Και όπως φαίνεται παραμένει «ικανοποιητική», με την έννοια της επιλογής που έχει η κυβέρνηση, αν κι εφόσον χρειαστεί, να αντλήσει τα κεφάλαια του ESM. Πλην όμως, ότι ποσό «τραβήξει», αυτό περνά αυτομάτως στο χρέος.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο υπουργός Οικονομικών σε μια προσεκτική δήλωσή του είπε ότι η χθεσινή συμφωνία είναι πολύ καλή για όποια χώρα αποφασίσει να αξιοποιήσει το δίχτυ ασφαλείας του ESM…

    Όλη η ενέργεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά έχει διοχετευτεί στο να υπάρξει συμφωνία για την δημιουργία χρηματοδοτικού ταμείου, αντί ο κάθε θεσμοθετημένος φορέας να μοιράζει δάνεια. Αυτός είναι ο στόχος και δεν αποκλείεται ως ένα βαθμό να επιτευχθεί μέχρι το φθινόπωρο, εκτιμούν πηγές στο ΥΠΟΙΚ.

    Κατά τα άλλα, όπως έγραψε χθες το mononews.gr, oι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης συμφώνησαν να παρασχεθούν φτηνές πιστοληπτικές γραμμές που θα μπορούν να αντληθούν μέχρι τα τέλη του 2022 από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κορονοϊού, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

    Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2022», ανέφερε μία από τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, χωρίς να τις κατονομάζει.

    Τα δάνεια αυτά θα παρασχεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και θα έχουν δεκαετή περίοδο ωρίμανσης, πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

    Στο ερώτημα αν τα δάνεια θα συνοδεύονται από προϋποθέσεις, η απάντηση τόσο του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όσο και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ήταν ο μόνος όρος είναι οι χώρες να παρουσιάσουν μια λίστα με δαπάνες, που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με υγειονομικές δαπάνες, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό.

    Τα δάνεια αυτά θα φθάνουν έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, θα έχουν 10ετή διάρκεια και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα στις αγορές. Οι αιτήσεις για τη λήψη αυτών των πιστωτικών γραμμών μπορεί να γίνει έως το τέλος του 2022.

    Η χρήση των δανείων είναι προαιρετική, ενώ η γραμμή πίστωσης θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, εκτός αν οι συνθήκες απαιτήσουν την παράταση της ημερομηνίας.



    ΣΧΟΛΙΑ