ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι Μagnificent Four και το ράλι της Πειραιώς, η έκπληξη Πολυχρονόπουλου, η νέα εξαγορά Ταμβακάκη, που επενδύει η Μαρτίνου, γιατί όλοι στην κυβέρνηση κάνουν business με τον άγνωστο Σταυρούλια και ο ψυχίατρος του Μπουτσικάκη των ΕΑΣ
Τη σφοδρή αντίδραση των δικηγόρων που εκπροσωπούν τους 3 Έλληνες μάρτυρες που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές για τη Novartis, προκάλεσε το πρόσφατο αίτημα των 2 αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που ζητούν, μέσω δικαστικής συνδρομής, την αποκάλυψη της ταυτότητας τους.
Για «ανάρμοστες και παράνομες πρακτικές εκφοβισμού κατά των προσφευγόντων/καταγγελλόντων μαρτύρων» και για κίνδυνο παραβίασης του διεθνούς δικαίου κάνουν λόγο σε επιστολή της η δικηγορική εταιρία στην Αμερική, η οποία μαζί το δικηγόρο Παύλο Σαράκη, εκπροσωπούν τους 3 μάρτυρες.
Η επιστολή εστάλη στην ηγεσία του Αρείου Πάγου αλλά και τον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO).
«Ζητάμε να σταματήσετε αμέσως και να εγκαταλείψετε οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ. Ζητάμε επίσης να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων» αναφέρει στην επιστολή ο δικηγόρος Στηβ Κον της δικηγορικής εταιρίας “KOHN, KOHN & COLAPINTO, LLP”.
Μάλιστα ο δικηγόρος ζητά και τη διενέργεια έρευνας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας της νομοθεσίας και των συνθηκών που προβλέπουν την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων.
Το αίτημα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη προς τις Αμερικανικές Αρχές για παροχή πληροφοριών για τους Έλληνες μάρτυρες της αμερικανικής Δικαιοσύνης, εστάλη προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα.
Ο Στηβ Κον επισημαίνει ότι αυτή η 6σελιδη επιστολή αποτελεί και μια επίσημη καταγγελία κατά του Αρείου Πάγου, η οποία υποβλήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και κοινοποιήθηκε και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας.
Αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σσ: νόμου για διαφθορά). Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι καταγγέλλοντες δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία».
Οι μάρτυρες στην Αμερική, δεν έχουν καμία σχέση με τη διαδικασία στην Ελλάδα, αναφέρει ο δικηγόρος και καταλήγει:
«Θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου να παρεμποδιστούν τα δικαιώματα αυτών των μαρτύρων, και να αντιταχθούν σε αυτούς για μια νόμιμη παροχή πληροφοριών στις αρχές των ΗΠΑ».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμ: Από Τρίτη έως 9 Μαρτίου τα δρομολόγια στη Γραμμή 6 θα έχουν τερματικό σταθμό τη στάση «Φιξ»
- Ισλανδία: Προς επίσπευση το δημοψήφισμα για την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ – Τα εμπόδια
- Βάντεφουλ: Η Ουγγαρία δεν πρέπει να «προδώσει τον αγώνα της για ελευθερία» μπλοκάροντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- NYT: Μετά από τη διπλωματία στο Ιράν, ο Τραμπ εξετάζει πιθανή μεγάλη επίθεση με στόχο την ανατροπή Χαμενεΐ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.