ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως είναι πλέον ξεκάθαρο στους ιδιοκτήτες ΙΧ, τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν αμετάβλητα για το 2020, επομένως οι οδηγοί δεν αναμένεται να δουν αλλαγές σε όσα θα κληθούν να πληρώσουν.
Ωστόσο, τα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν από τη νέα χρονιά, καθώς η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθεί με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία, που σχετίζεται με τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Το εν λόγω ζήτημα έθιξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι το «σύστημα των τελών κυκλοφορίας χρήζει βελτιώσεων».
Παραχωρώντας συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι «πρέπει να ενσωματωθούν οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων και πρέπει να γίνει και δικαιότερο το σύστημα για τους κατόχους αυτοκινήτων, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι έρχονται αλλαγές σε ό,τι αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, αποκαλύπτοντας συγκεκριμένα ότι «Κάθε αλλαγή θα κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερης κατανομής της επιβάρυνσης στους κατόχους αυτοκινήτων, αλλά κι ενός στόχου για την ανανέωση του παλιού στόλου αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Επιδιώκουμε, σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις μας να είναι αποτέλεσμα σωστής αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης και ορθής εκτίμησης των επιπτώσεων των όποιων αλλαγών».
Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία
Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία απευθύνεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υποχρεώνει να εφαρμόσουν ένα Εθνικό πρόγραμμα ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το νέο πρότυπο (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure), είναι πιο αυστηρό από τα προηγούμενα και οδηγεί σε καταγραφή αυξημένων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε όχημα.
Σύμφωνα με αυτό, για τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά από την 31η Οκτωβρίου του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρα:
-0-90 γρ. CO2 – Μηδέν ευρώ
-91-100 γρ. CO2 – 0,90 ευρώ / γραμμάριο
-101-120 γρ. CO2 – 0,98 ευρώ / γραμμάριο
-121-140 γρ. CO2 – 1,20 ευρώ / γραμμάριο
-141-160 γρ. CO2 – 1,85 ευρώ / γραμμάριο
-161-180 γρ. CO2 – 2,45 ευρώ / γραμμάριο
-181-200 γρ. CO2 – 2,78 ευρώ / γραμμάριο
-201-250 γρ. CO2 – 3,05 ευρώ / γραμμάριο
-Ανω από 251 γρ. CO2 – 3,72 ευρώ / γραμμάριο/
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Tesla: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου – Επένδυση στην xAI
- Microsoft: Στα 81,27 δισ. δολάρια τα έσοδα στο τρίμηνο – Επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης στο cloud
- Wall Street: Επιφυλακτικότητα μετά τις δηλώσεις Πάουελ – Στα εταιρικά αποτελέσματα των Big Tech η προσοχή
- Πετρέλαιο: Νέο υψηλό τετραμήνου μετά την προειδοποίηση Τραμπ προς το Ιράν να προχωρήσει σε συμφωνία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.