• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    H UBS βάζει… χαράτσι σε περισσότερους πλούσιους πελάτες της

    • Bloomberg

    Sergio Ermotti . CEO UBS


    Η UBS Group AG σχεδιάζει να χρεώνει πελάτες της με μεγάλο πλούτο για καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ σε μετρητά, επεκτείνοντας την πολιτική χρεώσεών της σε περισσότερους από τους πλούσιους πελάτες της, καθώς τα αρνητικά επιτόκια ροκανίζουν τα κέρδη της.

    Από τον Νοέμβριο, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσίας στον κόσμο θα επιβάλλει χρέωση 0,6% ετησίως, ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

    Η χρέωση, η οποία ισχύει για πελάτες της ελβετικής μονάδας της τράπεζας, είναι 20 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (-0,4%).

    Η κίνηση προβλέπεται να απλώσει ένα ευρύτερο δίχτυ πάνω από την πελατειακή βάση της τράπεζας – προηγουμένως, το κατώτατο όριο ήταν 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Οι τράπεζες προετοιμάζονται για μια πιο μακρά απ’ όσο αναμενόταν περίοδο χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, επαναφέροντας τις εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των πελατών που κατέχουν μεγάλες καταθέσεις σε μετρητά. Η μετακύλιση των αρνητικών ποσοστών σε πλούσια πρόσωπα είναι μια τάση που τώρα επεκτείνεται στο ευρώ, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες προετοιμάζουν νέα σχέδια τόνωσης για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    Η απόφαση της UBS έρχεται μετά την ανακοίνωση της ελβετικής ανταγωνίστριας Credit Suisse Group ότι θα εισαγάγει τέλος 0,4% για πελάτες με λογαριασμούς σε ευρώ άνω του 1 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο. Η UBS έχει ήδη δηλώσει ότι θα εισαγάγει αρνητικά επιτόκια για τους πελάτες που κατέχουν μεγάλα ποσά σε ελβετικό φράγκο, ενώ η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι εξετάζει επίσης το ίδιο βήμα.

    Οι τράπεζες διαμαρτύρονται επί μακρόν για τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια και ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει φούσκες.

    Αν και πολλές τράπεζες ήδη μεταβιβάζουν τα αρνητικά επιτόκια σε θεσμικούς πελάτες, με καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, γενικά απέφυγαν να κάνουν το ίδιο με πλούσιους πελάτες, φοβούμενοι ότι θα τους χάσουν από πελάτες.

    Η Julius Baer Group ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ορισμένοι πελάτες απέσυραν χρήματα εξαιτίας της ευρύτερης εφαρμογής των αρνητικών επιτοκίων σε μεγάλα χρηματικά διαθέσιμα, κυρίως σε ελβετικά φράγκα και ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ