ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ένταση στο Αιγαίο ετοιμάζει να αυξήσει η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξάγει έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO, φέρεται να κατέθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, ούτως ώστε να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Ρόδου έως το Καστελόριζο. Μάλιστα, σύμφωνα με το αίτημα, οι έρευνες θα ξεκινήσουν τον Δεκαπενταύγουστο, όταν και θα λήξει η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την τουρκική κινητικότητα. Φέρεται δε να έχει καταστήσει στην Άγκυρα τα όρια και τις «κόκκινες γραμμές» της.
Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχοι, εκτιμάται πως ο Ερντογάν θα δώσει σύντομα εντολή ανάπτυξης και τέταρτου τουρκικού πλοίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, εκδόθηκε από την Άγκυρα NAVTEX για τη συνέχιση των «ερευνών» του Barbaros εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι στη ΝΑVΤΕΧ 838/19, όλη η ευθύνη για τη ναυσιπλοΐα ανήκει στο σταθμό της Αττάλειας. Προσθέτει, δε, ότι όσα μηνύματα εκδίδονται από τον σταθμό της Λάρνακας, δεν έχουν καμία ισχύ, αφού «η Κύπρος που αναφέρεται στην Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 δεν είναι το αρχικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960»!
Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν έχει καμία μορφή αναγνώρισης με βάση τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη περί ιδρύσεως του 1960. «Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παρανόμων ισχυρισμών της κυβέρνησης της Ελλάδας μέσω του Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 είναι άκυρες και δεν θα γίνουν δεκτές ούτε από την Τουρκία» καταλήγει η τουρκική NAVTEX.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έ. Χουλιάρα (ΣΦΕΕ): Η ταχύτητα είναι η λέξη-κλειδί για να μην μένουν «κλειδωμένοι» οι βιοδείκτες στην Ογκολογία
- Μειωμένες πωλήσεις και κέρδη για τη Rolex στην Ελλάδα
- H Κίμπι και τα ελληνικά F-35, το μπλόκο στα troll, το λάθος του Ντόκου, το πρώτο στρατόπεδο για drones και η εκτίμηση για Σαμαρά
- Άβραμ Γκραντ: Από οικογένεια επιζώντων του Ολοκαυτώματος στον Αμπράμοβιτς, διάδοχος του Μουρίνιο και πλέον σύμβουλος της ΠΑΕ Άρης
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.